Diergeneeskundig Centrum de Vallei 033 - 286 32 76

Konijnen en knaagdieren

Alle informatie voor uw konijn of knaagdier

Konijnen en knaagdieren

Alle informatie voor uw konijn of knaagdier

Bij  ‘De Vallei -Kliniek Gezelschapsdieren ’ zijn uitgebreide mogelijkheden voor onderzoek en behandeling, inclusief laboratoriumonderzoek. Wij beschikken onder andere over digitale röntgenapparatuur, echografie en over ruime operatiefaciliteiten.

  • Vaccineren
  • Neutraliseren
  • Gebit
  • Voeding
  • Operatie

Vaccineren

Eenmaal per jaar, het liefst in het vroege voorjaar, moeten konijnen gevaccineerd worden. Op deze manier krijgen ze voldoende bescherming tegen de ziekten myxomatose en VHS1 en VHS2 (viraal haemorrhagisch syndroom). Voor deze aandoeningen bestaat geen specifieke therapie; vaccinatie is de enige bescherming die u uw konijn kunt bieden. Ook voor konijnen die vrijwel niet buiten komen is vaccinatie belangrijk, aangezien myxomatose overgedragen wordt via vlooien en muggen.

Wanneer u met uw konijn of knaagdier op de praktijk komt voor de jaarlijkse vaccinatie, wordt uw dier ook helemaal nagekeken en indien nodig de nagels geknipt.

Neutraliseren

Wegens gezondheidsredenen is het aan te bevelen om zowel rammen als voedsters te laten steriliseren/castreren. Afhankelijk van de grootte van het konijn zijn ze tussen de vier en negen maanden geslachtsrijp. Rammen kunnen gecastreerd worden zodra de testikels zijn ingedaald, meestal is dit rond de vier/vijf maanden leeftijd. Voedsters moeten minimaal een half jaar oud zijn voordat ze gesteriliseerd kunnen worden. Wanneer een voedster niet gesteriliseerd wordt, is de kans op baarmoedertumoren op latere leeftijd ontzettend groot. Uit onderzoek is gebleken dat ruim 60% van de konijnen ouder dan vier jaar baarmoedertumoren heeft.

Ook ratten en cavia’s kunnen geholpen worden, meestal is dit vanwege gedragsproblemen en/of het voorkomen van nageslacht.

Gebit

Gebitsproblemen behoren tot de meest voorkomende problemen bij konijnen en knaagdieren. Het gaat dan om een afwijkende stand van de snijtanden en/of kiezen, waardoor deze niet meer normaal afslijten. De meest typische symptomen zijn dat de dieren minder of niet meer eten, of een nat mondje hebben vanwege het speekselen. Een konijn of knaagdier dat 24 uur niet gegeten heeft is een spoedgeval!

Afhankelijk van het specifieke gebitsprobleem van uw konijn of knaagdier wordt een behandelplan opgesteld. Wanneer het dier gestopt is met eten, is behandeling op de korte termijn noodzakelijk. Bij haakvorming op de kiezen bestaat de therapie uit het wegvijlen van de haken. Een goede controle en op tijd bijvijlen kan nodig blijven, omdat de kiezen van konijnen levenslang doorgroeien.

Wanneer een konijn of knaagdier een zeer afwijkende stand van de voortanden heeft, is het soms noodzakelijk om deze te trekken. Ook zonder voortanden redt een konijn zich prima.

Voeding

Algemeen

Voor de gezondheid van konijnen en knaagdieren is het dieet erg belangrijk. Verkeerde voeding is de meest voorkomende oorzaak voor veel aandoeningen van met name het gebit en het maagdarmkanaal. Ze hebben behoefte aan veel vezels, welke ze goed uit hooi kunnen halen. Voor cavia’s is het van belang om vitamine C toe te voegen aan het dieet, aangezien zij dit niet zelf kunnen aanmaken.

Konijnen

Het maagdarmkanaal van konijnen is erop ingericht om altijd voedsel in de darmen te hebben. Als een konijn niet eet, is het belangrijk om direct aan de bel te trekken en de oorzaak van het niet eten te achterhalen.

Konijn zijn herbivoren. Ze moeten altijd vers hooi ter beschikking hebben, minimaal 100 gram per dag. Hooi vormt de basis van het dieet van konijnen, krachtvoer is bijvoer. De voorkeur voor krachtvoer gaat uit naar ongemengde biks, zodat ze niet kunnen selecteren maar van alles voldoende binnen krijgen. Een richtlijn voor de hoeveelheid biks per dag is 20 gram biks per kilogram lichaamsgewicht.

Naast hooi en biks mag het konijn ook wat andere dingen eten, maar geef hier niet teveel van. Voorbeelden hiervan:

  • Groenvoer: paardenbloembladeren, weegbree en gras. Pas op met groenvoer dat vlak naast de weg is geplukt.
  • Groente: andijvie, witlof, wortels, broccoli, bleekselderij. Geen voedsel direct uit de koelkast geven in verband met de temperatuur. Koolsoorten en familie van de ui zoals prei en radijs zijn slecht voor konijnen!
  • Fruit: appel, banaan, peer, mandarijn en rozijnen. Geef konijnen niet teveel fruit, want het bevat veel koolhydraten.
  • Gedroogd bruin brood.

Cavia

Een cavia eet de hele dag door kleine beetjes en moet dus altijd eten ter beschikking hebben. De cavia is één van de weinige dieren die niet in staat is zelf vitamine C aan te maken; dit moet dus via de voeding in voldoende mate aangeboden worden. Een gezonde cavia heeft gemiddeld 20 mg vitamine C per dag nodig. Een drachtig zeugje en herstellende of ziek dieren hebben wel 50 mg vitamine C per dag nodig. Wanneer u speciaal caviavoer geeft, zit hier meestal voldoende vitamine C in. Anders moet u uw cavia extra vitamine C aanbieden in de vorm van tabletjes of druppels. Twijfelt u of uw cavia genoeg vitamine C krijgt, neem dan even contact op met de praktijk.

Rat

Ratten zijn omnivoren, ze eten eigenlijk van alles. Speciaal rattenvoer in combinatie met dagelijks een klein stukje fruit en groente heeft de voorkeur. Sommige rattenvoeders zijn gemengd. Vaak vinden ratten dit erg lekker, maar een nadeel hieraan is dat ze kunnen selecteren en dus het risico lopen om niet van alles voldoende binnen te krijgen. Wanneer uw rat een fanatieke selecteerder is, kunt u beter overschakelen naar samengeperste brokken.

Operatie

Sterilisaties en castraties worden bij de konijnen en knaagdieren met regelmaat uitgevoerd om de dieren onvruchtbaar te maken, maar ook wegens gezondheidsredenen is het aan te bevelen om zowel rammelaars als voedsters te laten helpen.  

Het opfrissen/hechten van verwondingen en het verwijderen van gezwellen zijn operaties die ook regelmatig worden uitgevoerd.