Diergeneeskundig Centrum de Vallei 033 - 286 32 76

Onderzoek

Onderzoek

Als uit het klinisch onderzoek naar voren komt dat er meer informatie noodzakelijk is om tot een juiste diagnose en behandeling te komen, biedt DGC De Vallei daarin veel mogelijkheden. Afhankelijk van de klachten en de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek, wordt er met u besproken welke vorm van nadere diagnostiek het meest geschikt is om meer inzicht te krijgen in de problematiek van uw dier.

  • Echo
  • Bloedonderzoek
  • Röntgen
  • Opname

Echo

In sommige gevallen kan een echografisch onderzoek van uw dier noodzakelijk zijn om een juiste diagnose te kunnen stellen. Meestal betreft het een echo van de buik, waarbij we onder andere de nieren, lever, milt, blaas en darmen in beeld kunnen brengen. Een echo kan natuurlijk ook gedaan worden om te kijken of een dier drachtig is. Bij de hond kan dit vanaf vier weken na de laatste dekking. Tijdens de echo kan een inschatting worden gemaakt van het aantal pups, maar enkel met behulp van een röntgenfoto is het aantal met zekerheid vast te stellen.

Soms is een echo van het hart nodig om meer informatie te verkrijgen. Wanneer we een hartruis hebben gehoord, bijvoorbeeld per toeval tijdens de jaarlijkse vaccinatie, is een echo nodig om vast te stellen waar de ruis door veroorzaakt wordt. Dit kan een lekkende hartklep zijn of bijvoorbeeld een aangeboren hartafwijking. Zeker wanneer een dier onder narcose moet, is voorafgaand een hartecho raadzaam om het risico van de narcose beter in te kunnen schatten.

Bloedonderzoek

Op onze praktijk hebben we verschillende soorten bloedonderzoek die we kunnen uitvoeren. Zowel bij zieke patiënten of als preventieve check kan bloedonderzoek ons veel informatie opleveren. Afhankelijk van wat we willen weten, kunnen we de bloedwaarden in huis bepalen of het bloed opsturen naar een extern laboratorium.

We kunnen een uitgebreid onderzoek doen van de rode en witte bloedcellen. Dit geeft ons informatie over een ontstekingsbeeld of over de hoeveelheid en grote van de rode bloedcellen. Daarnaast kunnen we ook verschillende orgaanfuncties meten in het bloed, door een ophoping van afvalstoffen of verhoogde enzymen door orgaanschade.

Voor sommige specifieke ziektes zijn zogenaamde sneltesten ontwikkeld. Deze reageren op specifieke antilichamen in het bloed. Afhankelijk van de patiënt en de aandoening zullen we met u bespreken welke bloedonderzoeken ons de meeste informatie verschaffen. De dierenarts zal de uitslagen met u bespreken en een behandelplan opstellen.

Röntgen

Wij beschikken over zeer moderne röntgentechniek. Vanwege de software ontwikkelingen en de digitale röntgen is de beeldkwaliteit fenomenaal!

Voor sommige foto’s adviseren wij uw dier te sederen, daar het soms in een ongemakkelijke positie moet liggen. Als uw dier echt pijn heeft aan een ledemaat, zal het ook niet makkelijk meewerken om de desbetreffende poot in de gewenste positie te houden. We passen vaak röntgenonderzoek toe bij patiënten die kreupel zijn. Maar ook voor problemen met de longen of problemen in de buikholte kan een röntgenonderzoek onmisbaar zijn.

Na het nemen van de foto kunnen wij de beeldkwaliteit op verschillende manieren aanpassen, waarbij we al naar gelang onze wensen, meer de nadruk kunnen leggen op de weke delen of het skelet. Zo kunnen we vaak meer informatie uit een foto krijgen dan dat met traditionele röntgenfoto’s mogelijk was.

Wij zijn bevoegd tot het uitvoeren van de specifieke röntgenonderzoeken voor de Raad van Beheer. We doelen hierbij op de officiële HD (heup) en ED (elleboog) foto’s.

Voor meer informatie over specifieke opnames of algemeen röntgenonderzoek kunt u contact met ons opnemen op 033 - 286 32 76.

Opname

Wanneer uw dier intensieve zorg nodig heeft of u kunt hem of haar thuis niet de benodigde zorg bieden, hebben wij de mogelijkheid om uw hond of kat op te nemen. Wij kunnen uw dier bij ons nauwlettend in de gaten houden en zijn behandelplan bijstellen afhankelijk van de actuele toestand van uw dier. In sommige gevallen kunnen wij door uw dier op te nemen meer informatie krijgen over de aandoening en de klachten, en zo tot een diagnose komen.

In sommige gevallen is het nodig om uw hond of kat infuustherapie te geven. Wij beschikken over speciale pompen die de infuushoeveelheid nauwkeurig kunnen toedienen. Ook hebben we speciale pompsystemen om een grote hoeveelheid medicijnvloeistof in de bloedbaan toe te dienen. Het pootje waarin het infuus is aangebracht, wordt met verband ingepakt om het infuus te beschermen.

In andere gevallen heeft uw dier medicatie nodig die u er thuis met zeer veel moeite of zelfs niet in krijgt. Sommige medicatie kunnen wij middels injecties toedienen en in andere gevallen krijgen wij, door onze ervaring, de tabletjes er wel in.

Soms is de zorg en het schoonhouden rondom het dier erg moeilijk voor u als eigenaar op te brengen. Een drukke baan, familieverplichtingen of buitenlandse verplichtingen kunnen allemaal goede redenen zijn, om de zorg en verpleging uit handen te geven en de zorg voor uw dier aan ons over te laten.

Wij zorgen graag voor uw dier. Het verzorgen van zieke dieren en bijdragen aan hun herstel is onze passie. Voor informatie over de mogelijkheden kunt u contact opnemen met de praktijk op 033 - 286 32 76.

Terug naar Honden