Diergeneeskundig Centrum de Vallei 033 - 286 32 76

Operatie

Operatie

  • Algemeen
  • Sterilisatie / castratie
  • Gebitsbehandelingen
  • Spoed

Algemeen

Wij opereren bij DGC de Vallei dagelijks. Dit betekent dat onze medewerkers bedreven zijn in de verschillende handelingen en technieken die nodig zijn om de operatie zo veilig en voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Voor bijna alle operaties moet uw hond onder narcose. Het is belangrijk dat uw dier hier nuchter voor is. Dit betekent dat hij of zij vanaf 21 uur de avond tevoren niet meer mag eten. Water drinken mag wel. Op de dag van de operatie mag u uw hond op het afgesproken tijdstip bij ons brengen.

Nadat wij de hond onderzocht hebben en de hartslag hebben gecontroleerd, brengen wij uw hond door middel van een injectie onder narcose. De middelen die wij daarvoor gebruiken zijn afhankelijk van de gezondheid en de conditie van uw hond. Als de hond onder narcose is, zullen wij uw hond  intuberen om de luchtwegen vrij te houden. Dit intuberen houdt in dat we via de bek een siliconen slang in de luchtpijp schuiven. Door deze slang krijgt uw hond extra zuurstof toegediend, eventueel in combinatie met narcosegassen.

Vervolgens zullen wij het operatieveld scheren, wassen en desinfecteren om een steriel operatieveld te creëren. De rest van de hond wordt toegedekt onder steriele doeken, terwijl hij of zij op een warme ondergrond ligt.

Tijdens de operatie wordt via een monitor de ademhaling en hartslag van uw hond in de gaten gehouden. Zo kunnen wij de toestand van uw hond goed controleren en de narcosediepte desgewenst aanpassen.

Na afloop van de operatie maken we het operatiegebied nogmaals schoon en mag de hond weer rustig wakker worden. Pas als hij of zij weer helemaal wakker is, bellen wij u op om het verloop van de operatie te bespreken en aan te geven dat u hem of haar weer kan komen halen. Bij het ophalen krijgt u pijnstillers mee voor enkele dagen en meestal ook een kraagje of shirtje zodat de hond niet aan de wond kan likken.

Tien dagen na de operatie willen wij uw hond graag terugzien voor een controle van de wond en het verwijderen van hechtingen. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Als u vragen heeft neemt u dan telefonisch contact op met onze medewerkers op 033 - 286 32 76.

Sterilisatie / castratie

Een veel voorkomende operatie is het castreren of steriliseren van uw hond. Voor deze ingrepen gaan de patiënten onder algehele narcose. Ze krijgen voorafgaande aan de operatie een pijnstiller toegediend. Als ze onder narcose zijn gebracht middels een injectie worden alle honden geïntubeerd om de luchtwegen vrij te houden en extra zuurstof toe te dienen. Ook kunnen wij zo narcosegas toedienen als het gewenste narcose niveau nog niet is bereikt.

Als uw hond een reu is spreken we van castreren. We verwijderen dan de testikels. Vaak zien we ten gevolge van deze ingreep een verminderde interesse in teefjes, afname van dominant gedrag en een vermindering van voorhuidproblemen. Deze ingreep verrichten wij vanaf een leeftijd van zes maanden.

Bij een teef spreken we van steriliseren. Het gezondheidsvoordeel van het steriliseren van de teef is een verminderde kans op melkkliertumoren en geen baarmoederontstekingen meer. Daarnaast wordt de hond dus niet meer loops. Het beste moment voor het steriliseren van een teefje is drie maanden na de eerste loopsheid. Bij een sterilisatie verwijderen we alleen de eierstokken. De baarmoeder blijft zonder hormonale invloeden achter als een inactief dun strengetje.

Het steriliseren kan op de “traditionele” wijze via een snee in de buik. We zoeken dan de eierstokken op via de baarmoeder en brengen deze buiten de buik om ze af te binden en te verwijderen. De hond moet na de operatie een weekje rustig aan doen om het herstel van de wond te bevorderen.

De eierstokken kunnen ook via een laparoscopische methode verwijderd worden. We maken dan twee kleinere sneden waardoor we met een camera en een speciale tang de buik ingaan. De eierstok wordt in de buik losgemaakt door een combinatie van knippen en dichtbranden van de wondranden. Met de tang halen we vervolgens de eierstokken uit de buik. Met deze methode brengen we minder schade toe in de buik en hebben we kleinere sneden.

De prijs voor de operatieve ingrepen is onder andere afhankelijk van het gewicht van uw hond. Voor meer informatie hierover en voor andere vragen kunt u het beste telefonisch contact met ons opnemen op 033 - 286 32 76.

Gebitsbehandelingen

Er zijn ontzettend veel huisdieren die last hebben van hun gebit. Bij dieren ouder dan drie jaar heeft drie van de vier dieren een gebitsprobleem. Dit kan variëren van ontstoken tandvlees en tandplaque tot wortelontstekingen en aantasting van de gebitselementen.

Het is soms moeilijk voor een eigenaar om in te schatten of een dier last heeft van het gebit. Vaak eten de dieren zonder zichtbare problemen en valt er niet veel afwijkends op in het gedrag. Een onaangename geur uit de mond en veel schuren met de snuit zijn uitingen waar eigenaren wel mee naar de dierenarts gaan. Daarnaast wordt bij de jaarlijkse gezondheidscontrole uw dier altijd in de mond gekeken door de dierenarts. De conditie van het gebit zal met u besproken worden en indien nodig maken we een behandelplan.

Vaak begint zo’n behandelplan met het grondig reinigen van het gebit. Dit moet onder narcose gebeuren zodat wij ook onder het tandvlees kunnen reinigen. Als alles schoon is hebben wij goed zicht op alle elementen en checken wij de aansluiting van het tandvlees op de tanden en kiezen. Tegenwoordig hebben we op de kliniek de beschikking over dentale röntgen. Hierdoor kunnen we in een eerder stadium aandoeningen aan het gebit ontdekken en verhelpen. Onze tandheelkundige dierenarts heeft zich toegelegd op dit deelgebied en volgt regelmatig nascholingen. Als het noodzakelijk is kunnen wij ernstig aangetaste elementen direct trekken.

Als we uw dier weer mee naar huis geven, bespreken we met u wat voor voorzorgsmaatregelen u kunt nemen om de nieuwe gebitsproblemen te voorkomen. Hierbij gaat er niets boven tanden poetsen, maar u kunt ook denken aan voer of een toevoeging aan het drinkwater als ondersteuning.

 

Spoed

Wij zijn altijd beschikbaar voor de behandeling van spoedgevallen. Soms zal dit betekenen dat uw dier met spoed een operatie moet ondergaan. Dit kan variëren van het hechten van een huidverwonding, tot een buikoperatie om een vreemd voorwerp uit de darmen te verwijderen.

We kunnen op elk gewenst moment een geroutineerd team van medewerkers oproepen om een spoedoperatie zo goed mogelijk te laten verlopen. De meeste spoed patiënten zijn in meer of mindere mate in shock. Dit betekent dat zij ook anders reageren op een narcose. Wij zijn ons daar zeer bewust van en zullen uw dier met alle zorg en aandacht daar zo goed mogelijk bij begeleiden.

Afhankelijk van de ernst van de situatie zal uw hond even bij ons blijven na de operatie totdat hij of zij weer helemaal wakker is en zelfstandig kan lopen. Soms blijven ze enige tijd aan het infuus in de opname om extra zorg en verpleging te krijgen.

Als u twijfelt over de conditie van uw dier of er is sprake van een spoedsituatie, neemt u dan altijd telefonisch contact met ons op, op 033 - 286 32 76. Buiten de reguliere openingstijden wordt u via een bandje doorverbonden met de dienstdoende dierenarts om te overleggen en een afspraak te maken voor een spoedbehandeling op de praktijk.

Terug naar Honden