• Bel ons (spoed 24/7)033 - 286 32 76

Wij blijven open. Klik hier welke maatregelen i.v.m. het corona virus van toepassing zijn in onze kliniek.

Preventieve zorg

Preventieve zorg

Onder de preventieve zorg van uw huisdier valt meer dan u in eerste instantie waarschijnlijk denkt; jaarlijks algemeen lichamelijk onderzoek, vaccineren, chippen, ontwormen, ontvlooien, maar ook het steriliseren of castreren van uw hond. Door een goede preventieve gezondheidszorg kunnen gezondheidsproblemen in een vroeg stadium behandeld worden of zelfs helemaal voorkomen worden.

Wanneer uw dier mee op vakantie gaat naar het buitenland is het belangrijk om bij een aantal zaken stil te staan, om te voorkomen dat uw dier thuiskomt met een nare aandoening.

  • Neutraliseren
  • Vaccineren
  • Chippen
  • Ontvlooien
  • Ontwormen

Neutraliseren

Onder preventieve zorg verstaan wij op de vallei ook het neutraliseren van uw hond. Dit houdt in dat we uw hond castreren of steriliseren.

Als uw hond een reu is spreken we van castreren. We verwijderen dan de testikels onder algehele narcose. Vaak zien we ten gevolge van deze ingreep een verminderde interesse in teefjes, afname van dominant gedrag en een vermindering van voorhuidproblemen. Deze ingreep verrichten wij vanaf een leeftijd van zes maanden.

Bij een teef spreken we van steriliseren. Het gezondheidsvoordeel van het steriliseren van de teef is een verminderde kans op melkkliertumoren en geen baarmoederontstekingen meer. Daarnaast wordt de hond dus niet meer loops. Het beste moment voor het steriliseren van een teefje is drie maanden na de eerste loopsheid. Ze gaat daarvoor onder algehele narcose en we verwijderen in principe alleen de eierstokken .

Het steriliseren kan op de “traditionele” wijze via een snee in de buik. We zoeken dan de eierstokken op via de baarmoeder en brengen deze buiten de buik om ze af te binden en te verwijderen. De hond moet na de operatie een week je rustig aan doen om het herstel van de wond te bevorderen.

De eierstokken kunnen ook via een laparoscopische methode verwijderd worden. We maken dan twee kleinere sneden waardoor we met een camera en een speciale tang de buik ingaan. De eierstok wordt in de buik losgemaakt door een combinatie van knippen en dichtbranden van de wondranden. Met de tang halen we vervolgens de eierstokken uit de buik. Met deze methode brengen we minder schade toe in de buik en hebben we kleinere sneden. Voor dit herstel hoeft de hond dan ook geen rust te houden.

De prijs voor de operatieve ingrepen is onder andere afhankelijk van het gewicht van uw hond. Voor meer informatie hierover en voor andere vragen kunt u het beste telefonisch contact met ons opnemen op 033 - 286 32 76.

Vaccineren

Jaarlijkse vaccinatie blijft nodig om uw hond te beschermen tegen ziekten. De vaccinatie wordt bij DGC de Vallei altijd gecombineerd met een jaarlijkse check-up. Hierbij wordt onder andere het gebit bekeken, hart/longen beluisterd en de conditie van de hond beoordeeld. Voor elk dier wordt een vaccinatieschema op maat gemaakt, bepalend hierbij is of de hond mee gaat naar het buitenland en hoeveel contact er is met andere honden.

Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat het niet nodig is om de hond elk jaar de grote cocktail te geven, aangezien een aantal componenten uit deze cocktail een langere  beschermingsduur kent. Dit betekent dat wij steeds twee jaar de kleine cocktail geven (alleen de ziekte van Weil) en vervolgens weer een keer de grote cocktail. Deze laatste bevat de vaccinatie tegen Parvo, ziekte van Weil, hondenziekte en leverziekte.

De vaccinatie voor kennelhoest kent een wijdere toepassing dan de naam doet vermoeden. Kennelhoest is een zeer besmettelijke infectieziekte en wanneer uw hond regelmatig in contact komt met andere honden, bijvoorbeeld tijdens het uitlaten, is het zeker verstandig om uw hond hier tegen te beschermen middels de vaccinatie. Denk ook puppy’s die op cursus gaan!

Wanneer de hond meegaat naar het buitenland, dan is het belangrijk om ruim van te voren de invoereisen voor het betreffende land te bekijken. Dit kan onder andere op de website www.licg.nl. Eén van de algemene eisen is dat de hond minstens drie weken tevoren een vaccinatie voor hondsdolheid (rabiës) heeft gehad. Deze vaccinatie is drie jaar geldig.

Chippen

Wij adviseren u uw hond te laten chippen. Het inbrengen van een chip gebeurt via een injectie met een holle naald. De chip, ter grootte van een rijstkorrel, wordt onder de huid uit de naald geduwd en daar achtergelaten.  De chip bevat een uniek 15-cijferig nummer. Dit nummer wordt gekoppeld aan de adresgegevens en telefoonnummers van de eigenaar.

Door het aflezen van het chipnummer kunnen de gegevens van de eigenaar opgevraagd worden bij  de diverse databanken. Als uw hond onverhoopt wegloopt, kan de chip afgelezen worden door de dierenambulance, een dierenarts of een asiel. Zo heeft u uw hond zo snel mogelijk weer terug.

Dit chippen mag gedaan worden door dierenartsen of medewerkers van de raad van beheer. Bij Diergeneeskundig Centrum de Vallei kan dit gecombineerd worden met een consult voor een vaccinatie. Wij zorgen dan voor de registratie van uw gegevens bij de databank “de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren” (NDG).

Als u verandert van adres of telefoonnummer is het belangrijk dat u de wijzigingen zelf doorgeeft aan de NDG. U kunt de huidige gegevens van de chip zelf controleren via www.chipnummer.nl.

Ontvlooien

Vlooien zijn kleine, bloedzuigende parasieten, welke veel jeuk en irritatie bij uw dier kunnen veroorzaken. Ook kunnen vlooien ziekteverwekkers overbrengen, waaronder eitjes van de lintworm. Een goede vlooienbestrijding is erg belangrijk, aangezien het erg lastig is om van de vlooien af te komen wanneer u deze eenmaal in huis heeft. Er zijn verschillende vlooienmiddelen beschikbaar, waaronder druppels voor in de nek, tabletjes en vlooienbanden. Ook bestaan er diverse combinatie producten; deze werken bijvoorbeeld tegen vlooien én teken of tegen vlooien, wormen en mijten. Wij adviseren u graag over welk product het beste bij uw dier en situatie past.

Ontwormen

Bij honden komen vele parasieten voor waaronder de wormen. Deze wormen kunnen gezondheidsproblemen geven bij onze huisdieren, maar kunnen ook een gevaar vormen voor mensen. Vanwege het hoge risico op besmetting en de volksgezondheidsrisico’s is het verstandig om uw dier viermaal per jaar te ontwormen. Hierop zijn enkele uitzonderingen, waaronder de puppy’s. Voor de behandeling van worminfecties is het van belang u door de dierenarts te laten adviseren. Bij DGC de Vallei zijn de nieuwste ontwormingsmiddelen beschikbaar en u krijgt een goed ontwormadvies van de dierenarts of paraveterinair.

Terug naar Honden