Diergeneeskundig Centrum de Vallei 033 - 286 32 76

Puppy's

Zorg voor uw nieuwe huisgenoot

Puppy's

Zorg voor uw nieuwe huisgenoot

Gefeliciteerd met uw nieuwe huisgenoot. Een pup in huis brengt, naast heel veel plezier, vaak ook vragen en zorgen met zich mee. Om u hierbij op weg te helpen, is het puppy programma opgesteld. Zo blijven wij ook na de vaccinatie momenten nauw met elkaar in contact. Elke maand is uw pup van harte welkom op de praktijk voor een kosteloze check-up en tegelijkertijd kunnen wij al uw vragen beantwoorden.

  • Vaccineren
  • Chippen
  • Ontwormen
  • Voeding
  • Puppyprogramma

Vaccineren

In de meeste gevallen krijgt u uw pup op de leeftijd van acht weken in huis. Hij zal dan bij de fokker al zijn eerste vaccinatie gehad hebben (op zes weken leeftijd). Dit is de vaccinatie tegen parvo en hondenziekte. Op de leeftijd van negen weken moet de pup weer gevaccineerd worden. Dit keer tegen leptospirose (de ziekte van Weil), parvo en kennelhoest. Wanneer u langskomt voor de vaccinatie wordt de pup helemaal nagekeken en kunt u meteen uw vragen stellen.

De laatste puppy vaccinatie vindt plaats op de leeftijd van 12 weken en is tegen hondenziekte, leptospirose, parvo en hepatitis. Wanneer de hond het eerste levensjaar meegaat naar het buitenland, dan kan op deze leeftijd ook de vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) gegeven worden.

Na de reeks van drie puppyvaccinaties vindt de eerstvolgende vaccinatie plaats op de leeftijd van één jaar.

Chippen

Sinds april 2013 is het verplicht om iedere pup voor zeven weken leeftijd te laten chippen en registreren. Het inbrengen van een chip gebeurt via een injectie met een holle naald. De chip, ter grootte van een rijstkorrel, wordt onder de huid uit de naald geduwd en daar achtergelaten. De chip bevat een uniek 15-cijferig nummer. Dit nummer wordt gekoppeld aan de adresgegevens en telefoonnummers van de eigenaar.

Door het aflezen van het chipnummer kunnen de gegevens van de eigenaar opgevraagd worden bij de diverse databanken. Als uw hond onverhoopt wegloopt, kan de chip afgelezen worden door de dierenambulance, een dierenarts of een asiel. Zo heeft u uw hond zo snel mogelijk weer terug.

Dit chippen mag gedaan worden door dierenartsen of medewerkers van de Raad van Beheer. Bij Diergeneeskundig Centrum de Vallei kan dit gecombineerd worden met een consult voor een vaccinatie. Wij zorgen dan voor de registratie van uw gegevens bij de databank “de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren” (NDG).

Als u verandert van adres of telefoonnummer is het belangrijk dat u de wijzigingen zelf doorgeeft aan de NDG. U kunt de huidige gegevens van de chip zelf controleren via www.chipnummer.nl.

Ontwormen

Bij honden en katten komen vele parasieten voor waaronder de wormen. Deze wormen geven gezondheidsproblemen bij onze huisdieren maar vormen ook een gevaar voor mensen. Voor de behandeling van worminfecties is het van belang u door de dierenarts te laten adviseren. Bij DGC de Vallei zijn de nieuwste ontwormingsmiddelen beschikbaar en u krijgt een goed ontwormadvies van de dierenarts of paraveterinair.

Voeding

Wij adviseren u graag wat de beste voeding voor uw huisdier is. Dit is afhankelijk van de leeftijd en gezondheid van uw dier.

Afhankelijk van de leeftijd van uw dier kan de beste voeding worden besproken. Hierbij is het voor puppy’s van grote rassen vooral belangrijk dat zij een uitgebalanceerde voeding krijgen zodat het skelet goed ontwikkelt. Bij voorkeur wordt er gekozen voor een voeding die bestaat uit harde brokken, zodat de hond zijn tanden goed gebruikt om kauwen. Blikvoeding of zogenaamde natte voeding bevat veel minder energie en zorgt ook voor meer aanslag of tandplaquevorming op de tanden.

Probeer de voeding van uw hond altijd af te meten in een maatbeker zodat u zeker weet dat u niet teveel of te weinig voeding geeft. In de kliniek kunt u uw hond wegen. Bij DGC ‘De Vallei’ is een voedingconsulent aanwezig die u altijd een goed advies over de voeding van uw hond kan geven.

Puppyprogramma

Wij vinden het belangrijk dat uw pup een goede start kan maken en dat u hierbij ook een goede begeleiding krijgt. Daarom bieden wij u bij DGC de Vallei het puppyprogramma aan. Dit houdt in dat uw pup elke maand tot de leeftijd van een half jaar van harte welkom is voor een check-up. De pup wordt helemaal nagekeken en gewogen en we kunnen hem direct zijn ontworming geven. Belangrijke aandachtspunten zijn het wisselen van het gebit en de groei. Tevens is dit voor de pup een leuke manier om kennis te maken met de praktijk, zodat hij later ook nog graag naar binnen gaat.

Aan het puppyprogramma zijn geen kosten verbonden wanneer uw pup bij onze praktijk de vaccinatie(s) heeft gekregen, enkel de kosten van de ontworming worden in rekening gebracht.

Terug naar Honden