Diergeneeskundig Centrum de Vallei 033 - 286 32 76

Senioren

Senioren

Met het ouder worden van uw dier, verandert ook het type zorg dat uw dier nodig heeft. Speciaal voor de senioren hebben wij er een seniorenconsult, waarbij op verschillende aandoeningen wordt gecontroleerd middels lichamelijk, urine- en bloedonderzoek. Zo zijn we er op tijd bij, mocht u dier iets onder de leden hebben en kunnen we samen zorgen voor een fijne oude dag.

  • Bloedcontrole
  • Gebit
  • Voeding

Bloedcontrole

Wanneer uw dier ouder wordt, is het verstandig om preventief bloedonderzoek te laten doen. Ook als uw dier geen gezondheidsklachten heeft, is dit raadzaam. De bloedafname kan tegelijk plaatsvinden met de jaarlijkse vaccinatie en binnen tien minuten is de uitslag bekend. Aan de hand van de uitslagen kunnen we zien of uw hond nog helemaal fit is of misschien in het beginstadium van een bepaalde aandoening zit. U kunt hierbij denken aan minder goed functionerende nieren of bijvoorbeeld suikerziekte. Door de bloedwaarden te controleren kunnen we op tijd een therapie opstarten of indien nodig van voer wisselen, zodat uw dier langer fit en gezond blijft.

Gebit

Het is goed om regelmatig de gezondheid van de tanden van uw hond te controleren. Wanneer uw hond van jongs af aan geleerd is naar de tanden te laten kijken, zal hij dit normaal vinden en kunt u dit thuis ook in de gaten houden. Afhankelijk van de mate van verzorging van het gebit, krijgen de meeste honden op latere leeftijd wat aanslag en tandsteen op de elementen. Wanneer dit veel is, zal ook het tandvlees hiervan te lijden hebben en ontstoken raken. Het belangrijkste aan het hondengebit is dus het voorkomen en indien al aanwezig het verwijderen van plak en tandsteen. Wanneer het gebit nog mooi schoon is, is poetsen de beste methode om het gebit ook mooi schoon te houden. Bij een gebit met veel tandsteen is reiniging en polijsten onder een roesje de enige oplossing waarbij het gebit weer helemaal schoon wordt. Een alternatief is een poeder wat ervoor zorgt dat er enzymen in het speeksel worden afgegeven die het tandsteen langzaam verweken. Voor meer informatie of welke gebitsverzorging bij u en uw dier past, neem gerust contact op met de praktijk.

Verschijnselen gebitsproblemen

  • Rode randjes rond de tanden
  • Rood en gezwollen tandvlees
  • Stank uit de mond
  • Aanslag op de tanden
  • Losse tanden en kiezen (losse elementen)

Voeding

Er bestaan verschillende soorten voeding die een voordeel kunnen opleveren voor de gezondheid van de ouder wordende hond. U kunt hierbij denken aan een voeding die de gewrichten ondersteunt of een voeding die zorgt voor een lagere belasting van de nieren. Wilt u weten welk type voeding bij uw dier past, vraag hiernaar tijdens de vaccinatie of neem contact op met de praktijk.

Terug naar Honden