Diergeneeskundig Centrum de Vallei 033 - 286 32 76

Senioren

Senioren

Met het ouder worden van uw dier, verandert ook het type zorg dat uw dier nodig heeft. Speciaal voor de senioren bestaat er een seniorenconsult, waarbij op verschillende aandoeningen wordt gecontroleerd middels lichamelijk, urine- en bloedonderzoek. Zo zijn we er op tijd bij, mocht u dier iets onder de leden hebben en kunnen we samen zorgen voor een fijne oude dag.

  • Bloedcontrole
  • Gebit
  • Voeding

Bloedcontrole

Wanneer u kat ouder wordt is het verstandig om jaarlijks bloedonderzoek te laten doen. Ook wanneer uw dier geen klachten heeft, is dit vanaf een jaar of tien geen overbodige luxe. Bepaalde aandoeningen kunnen zich zodanig ontwikkelen dat uw dier de eerste fase nog geen klachten hoeft te hebben, terwijl het bloedonderzoek wel al afwijkingen laat zien. Het bloedonderzoek kan gelijktijdig plaatsvinden met de vaccinatie of u kunt hier apart een afspraak voor maken. Bij dit bloedonderzoek wordt er gecontroleerd op nierwaarden, leverwaarden en suikerziekte. Heeft uw dier klachten dan is natuurlijk uitgebreider en gerichter bloedonderzoek mogelijk.

Gebit

Bij de oudere kat met als klacht slecht eten, zien we regelmatig ernstige gebitsproblemen. Katten met gebitsaandoeningen gaan lang door met eten en zullen pas aangeven dat er iets is, wanneer het probleem vergevorderd is. Daarom is het verstandig om jaarlijks langs te komen met uw dier, bij elke vaccinatie wordt u dier helemaal nagekeken, waarbij er ook advies wordt gegeven over het gebit. Ter preventie van gebitsproblemen is er een aantal mogelijkheden, waaronder een speciale brok. Deze brok is qua grootte zodanig, dat er flink op gekauwd moet worden. Bovendien vangt deze brok het calcium weg, zodat de kans op vorming van tandplak wordt gereduceerd.

Voeding

Met het ouder worden verandert de voedingsbehoefte van uw kat. De stofwisseling gaat minder efficiënt verlopen en de werking van belangrijke organen zoals hart en nieren kan verminderen, evenals de weerstand. Andere ouderdomsgerelateerde klachten zijn gewrichtsproblemen, verlies van spierweefsel en gedragsveranderingen. Voeding voor de senior houdt rekening met deze veranderingen, onder andere door een relatief hoog gehalte aan antioxidanten, zodat uw dier op een gezonde wijze een hoge leeftijd kan bereiken.

Terug naar Katten