Hond

Alle informatie voor uw Hond

hond-980

kat-problemen

knaag-740

hond

hond

Draai uw scherm voor uitgebreide informatie


Onderzoek van uw hond kan bij ons plaatsvinden op afspraak of tijdens de inloopspreekuren. Tijdens het consult wordt een volledig onderzoek uitgevoerd om tot een diagnose te komen. Aan de hand van dit onderzoek bespreekt de dierenarts met u het behandelplan of het verdere diagnostische traject.

Indien noodzakelijk kan er ook meteen gebruik worden gemaakt van aanvullende diagnostiek. Wij beschikken over de nieuwste diagnostische apparatuur evenals goed uitgeruste operatiefaciliteiten en een uitgebreide opname afdeling. Zo kunnen wij uw dier alle benodigde zorg en verpleging geven die hij of zij nodig heeft.

In onze goed geoutilleerde kliniek zijn alle medewerkers professionals en vooral betrokken bij de zorg voor uw dier. Het team van de Vallei kenmerkt zich door zijn laagdrempeligheid, waardoor naast de zorg, het persoonlijke contact met patiënt en eigenaar voorop staat.Aandoeningen – Informatie bibliotheek


 • Plasproblemen

 • Download flyer
 • Braken & diarree

 • Download flyer
 • Wonden

 • Download flyer

 • Ogen

 • Download flyer

 • Oren

 • Download flyer

 • Huid

 • Download flyer

 • Kreupelheid

 • Download flyerPuppy’s

Gefeliciteerd met uw nieuwe huisgenoot. Een pup in huis brengt, naast heel veel plezier, vaak ook vragen en zorgen met zich mee. Om u hierbij op weg te helpen, is het puppy programma opgesteld. Zo blijven wij ook na de vaccinatie momenten nauw met elkaar in contact. Elke maand is uw pup van harte welkom op de praktijk voor een kosteloze check-up en tegelijkertijd kunnen wij al uw vragen beantwoorden.

In de meeste gevallen krijgt u uw pup op de leeftijd van 8 weken in huis. Hij zal dan bij de fokker al zijn eerste vaccinatie gehad hebben (op 6 weken leeftijd). Dit is de vaccinatie tegen parvo en hondenziekte. Op de leeftijd van 9 weken moet de pup weer gevaccineerd worden, dit keer tegen leptospirose (de ziekte van Weil) , parvo en kennelhoest. Wanneer u langskomt voor de vaccinatie wordt de pup helemaal nagekeken en kunt u meteen uw vragen stellen.

De laatste puppy vaccinatie vindt plaats op de leeftijd van 12 weken en is tegen hondenziekte, leptospirose, parvo en hepatitis. Wanneer de hond het eerste levensjaar meegaat naar het buitenland, dan kan op deze leeftijd ook de vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) gegeven worden.

Na de reeks van 3 puppy vaccinaties, vindt de eerstvolgende vaccinatie plaats op de leeftijd van één jaar.

Sinds april 2013 is het verplicht om iedere pup voor 7 weken leeftijd te laten chippen en registreren. Het inbrengen van een chip gebeurt via een injectie met een holle naald. De chip, ter grootte van een rijstkorrel, wordt onder de huid uit de naald geduwd en daar achtergelaten. De chip bevat een uniek 15-cijferig nummer. Dit nummer wordt gekoppeld aan de adresgegevens en telefoonnummers van de eigenaar.

Door het aflezen van het chipnummer kunnen de gegevens van de eigenaar opgevraagd worden bij  de diverse databanken. Als uw hond onverhoopt wegloopt, kan de chip afgelezen worden door de dierenambulance, een dierenarts of een asiel . Zo heeft u uw hond zo snel mogelijk weer terug.

Dit chippen mag gedaan worden door dierenartsen of medewerkers van de raad van beheer. Bij Diergeneeskundig Centrum de Vallei kan dit gecombineerd worden met een consult voor een vaccinatie. Wij zorgen dan voor de registratie van uw gegevens bij de databank “de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren” (NDG).

Als u verandert van adres of telefoonnummer is het belangrijk dat u de wijzigingen zelf doorgeeft aan de NDG. U kunt de huidige gegevens van de chip zelf controleren via www.chipnummer.nl

Bij honden en katten komen vele parasieten voor waaronder de wormen. Deze wormen geven gezondheidsproblemen bij onze huisdieren maar vormen ook een gevaar voor mensen. Hieronder leest u meer over de meest voorkomende wormsoorten bij honden en katten. Voor de behandeling van worminfecties is het van belang u door de dierenarts te laten adviseren. Bij DGC de Vallei zijn de nieuwste ontwormingsmiddelen beschikbaar en u krijgt een goed ontwormadvies van de dierenarts of paraveterinair.
Wij adviseren u graag wat de beste voeding voor uw huisdier is. Dit is afhankelijk van de leeftijd  en gezondheid van uw dier.

Afhankelijk van de leeftijd van uw dier kan de beste voeding worden besproken. Hierbij is het voor puppy’s van grote rassen vooral belangrijk dat zij een uitgebalanceerde voeding krijgen zodat het skelet goed ontwikkelt. Bij voorkeur wordt er gekozen voor een voeding die bestaat uit harde brokken, zodat de hond zijn tanden goed gebruikt om kauwen. Blikvoeding of zogenaamde natte voeding bevat veel minder energie en zorgt ook voor meer aanslag of tandplaquevorming op de tanden.
Probeer de voeding van uw hond altijd af te meten in een maatbeker zodat u zeker weet dat u niet teveel of te weinig voeding geeft. In de kliniek kunt u uw hond wegen.
Bij DGC ‘De Vallei’ is een voedingconsulent aanwezig die u altijd een goed advies over de voeding van uw hond kan geven.

Wij vinden het belangrijk dat uw pup een goede start kan maken en dat u hierbij ook een goede begeleiding krijgt. Daarom bieden wij u bij DGC de Vallei het puppy programma aan. Dit houdt in dat uw pup elke maand tot de leeftijd van een half jaar van harte welkom is voor een check-up. De pup wordt helemaal nagekeken en gewogen en we kunnen hem direct zijn ontworming geven. Belangrijke aandachtspunten zijn het wisselen van het gebit en de groei. Tevens is dit voor de pup een leuke manier om kennis te maken met de praktijk, zodat hij later ook nog graag naar binnen gaat.

Aan het puppy programma zijn geen kosten verbonden, enkel de kosten van de ontworming worden in rekening gebracht.

Preventieve Zorg

Onder de preventieve zorg van uw huisdier valt meer dan u in eerste instantie waarschijnlijk denkt; jaarlijks algemeen lichamelijk onderzoek, vaccineren, chippen, ontwormen, ontvlooien, maar ook het steriliseren of castreren van uw hond. Door een goede preventieve gezondheidszorg kunnen gezondheidsproblemen in een vroeg stadium behandeld worden of zelfs helemaal voorkomen worden.

Wanneer uw dier mee op vakantie gaat naar het buitenland is het belangrijk om bij een aantal zaken stil te staan, om te voorkomen dat uw dier thuiskomt met een nare aandoening.

Onder preventieve zorg verstaan wij op de vallei ook het neutraliseren van uw hond. Dit houdt in dat we uw hond castreren of steriliseren.

Als uw hond een reu is spreken we van  castreren. We verwijderen dan de testikels onder algehele narcose. Vaak zien we ten gevolge van deze ingreep een verminderde interesse in teefjes, afname van dominant gedrag en een vermindering van voorhuidproblemen.  Deze ingreep verrichten wij vanaf een leeftijd van 6 maanden.

Bij een teef spreken we van steriliseren. Het gezondheidsvoordeel van het steriliseren van de teef is een verminderde kans op melkkliertumoren en geen baarmoederontstekingen meer. Daarnaast wordt de hond dus niet meer loops. Het beste moment voor het steriliseren van een teefje  is 3 maanden na de eerste loopsheid. Ze gaat daarvoor onder  algehele narcose en we verwijderen   in principe alleen de eierstokken .

Het steriliseren kan op de “traditionele” wijze via een snee in de buik. We zoeken dan de eierstokken op via de baarmoeder en brengen deze buiten de buik om ze af te binden en te verwijderen. De hond moet  na de operatie  een week je rustig aan doen om het herstel van de wond te bevorderen.

De eierstokken kunnen ook via een laparoscopische methode verwijderd worden. We maken dan 2 kleinere sneden waardoor  we met een camera en een speciale tang de buik ingaan. De eierstok wordt in de buik losgemaakt door een combinatie van knippen en dichtbranden van de wondranden.  Met de tang halen we vervolgens de eierstokken uit de buik. Met deze methode brengen we minder schade toe in de buik en hebben we kleinere sneden. Voor dit herstel hoeft de hond dan ook geen rust te houden.

De prijs voor de operatieve ingrepen is onder andere afhankelijk van het gewicht van uw hond. Voor meer informatie hierover en voor andere vragen kunt u het beste telefonisch contact met ons opnemen op 033-2863276

Jaarlijkse vaccinatie blijft nodig om uw hond te beschermen tegen ziekten. De vaccinatie wordt bij DGC de Vallei altijd gecombineerd met een jaarlijkse check-up. Hierbij wordt onder andere het gebit bekeken, hart/longen beluisterd en de conditie van de hond beoordeeld. Voor elk dier wordt een vaccinatieschema op maat gemaakt, bepalend hierbij is of de hond mee gaat naar het buitenland en hoeveel contact er is met andere honden.

Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat het niet nodig is om de hond elk jaar de grote cocktail te geven, aangezien een aantal componenten uit deze cocktail een langere  beschermingsduur kent. Dit betekent dat wij steeds twee jaar de kleine cocktail geven (alleen de ziekte van Weil) en vervolgens weer een keer de grote cocktail. Deze laatste bevat de vaccinatie tegen Parvo, ziekte van Weil, hondenziekte en leverziekte.

De vaccinatie voor kennelhoest kent een wijdere toepassing dan de naam doet vermoeden. Kennelhoest is een zeer besmettelijke infectieziekte en wanneer uw hond regelmatig in contact komt met andere honden, bijvoorbeeld tijdens het uitlaten, is het zeker verstandig om uw hond hier tegen te beschermen middels de vaccinatie. Denk ook puppy’s die op cursus gaan!

Wanneer de hond meegaat naar het buitenland, dan is het belangrijk om ruim van te voren de invoereisen voor het betreffende land te bekijken. Dit kan onder andere op de website www.licg.nl. Eén van de algemene eisen is dat de hond minstens 3 weken tevoren een vaccinatie voor hondsdolheid (rabiës) heeft gehad. Deze vaccinatie is 3 jaar geldig.

Wij adviseren u uw hond te laten chippen. Het inbrengen van een chip gebeurt via een injectie met een holle naald. De chip, ter grootte van een rijstkorrel, wordt onder de huid uit de naald geduwd en daar achtergelaten.  De chip bevat een uniek 15-cijferig nummer. Dit nummer wordt gekoppeld aan de adresgegevens en telefoonnummers van de eigenaar.

Door het aflezen van het chipnummer kunnen de gegevens van de eigenaar opgevraagd worden bij  de diverse databanken. Als uw hond onverhoopt wegloopt, kan de chip afgelezen worden door de dierenambulance, een dierenarts of een asiel . Zo heeft u uw hond zo snel mogelijk weer terug.

Dit chippen mag gedaan worden door dierenartsen of medewerkers van de raad van beheer. Bij Diergeneeskundig Centrum de Vallei kan dit gecombineerd worden met een consult voor een vaccinatie. Wij zorgen dan voor de registratie van uw gegevens bij de databank “de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren” (NDG).

Als u verandert van adres of telefoonnummer is het belangrijk dat u de wijzigingen zelf doorgeeft aan de NDG. U kunt de huidige gegevens van de chip zelf controleren via www.chipnummer.nl

Vlooien zijn kleine, bloedzuigende parasieten, welke veel jeuk en irritatie bij uw dier kunnen veroorzaken. Ook kunnen vlooien ziekteverwekkers overbrengen, waaronder eitjes van de lintworm. Een goede vlooienbestrijding is erg belangrijk, aangezien het erg lastig is om van de vlooien af te komen wanneer u deze eenmaal in huis heeft. Er zijn verschillende vlooienmiddelen beschikbaar, waaronder druppels voor in de nek, tabletjes en vlooienbanden. Ook bestaan er diverse combinatie producten; deze werken bijvoorbeeld tegen vlooien én teken of tegen vlooien, wormen en mijten. Wij adviseren u graag over welk product het beste bij uw dier en situatie past.

Bij honden komen vele parasieten voor waaronder de wormen. Deze wormen kunnen gezondheidsproblemen geven bij onze huisdieren, maar kunnen ook een gevaar vormen voor mensen. Vanwege het hoge risico op besmetting en de volksgezondheidsrisico’s is het verstandig om uw dier viermaal per jaar te ontwormen. Hierop zijn enkele uitzonderingen, waaronder de puppy’s. Voor de behandeling van worminfecties is het van belang u door de dierenarts te laten adviseren. Bij DGC de Vallei zijn de nieuwste ontwormingsmiddelen beschikbaar en u krijgt een goed ontwormadvies van de dierenarts of paraveterinair.

Senioren

Met het ouder worden van uw dier, verandert ook het type zorg dat uw dier nodig heeft. Speciaal voor de senioren hebben wij er een seniorenconsult, waarbij op verschillende aandoeningen wordt gecontroleerd middels lichamelijk, urine- en bloedonderzoek. Zo zijn we er op tijd bij, mocht u dier iets onder de leden hebben en kunnen we samen zorgen voor een fijne oude dag.
Wanneer uw dier ouder wordt, is het verstandig om preventief bloedonderzoek te laten doen. Ook als uw dier geen gezondheidsklachten heeft, is dit raadzaam. De bloedafname kan tegelijk plaatsvinden met de jaarlijkse vaccinatie en binnen tien minuten is de uitslag bekend. Aan de hand van de uitslagen kunnen we zien of uw hond nog helemaal fit is of misschien in het beginstadium van een bepaalde aandoening zit. U kunt hierbij denken aan minder goed functionerende nieren of bijvoorbeeld suikerziekte. Door de bloedwaarden te controleren kunnen we op tijd een therapie opstarten of indien nodig van voer wisselen, zodat uw dier langer fit en gezond blijft.

Het is goed om regelmatig de gezondheid van de tanden van uw hond te controleren. Wanneer uw hond van jongs af aan geleerd is naar de tanden te laten kijken, zal hij dit normaal vinden en kunt u dit thuis ook in de gaten houden. Afhankelijk van de mate van verzorging van het gebit, krijgen de meeste honden op latere leeftijd wat aanslag en tandsteen op de elementen. Wanneer dit veel is, zal ook het tandvlees hiervan te lijden hebben en ontstoken raken. Het belangrijkste aan het hondengebit is dus het voorkomen en indien al aanwezig het verwijderen van plak en tandsteen. Wanneer het gebit nog mooi schoon is, is poetsen de beste methode om het gebit ook mooi schoon te houden. Bij een gebit met veel tandsteen is reiniging en polijsten onder een roesje de enige oplossing waarbij het gebit weer helemaal schoon wordt. Een alternatief is een poeder wat ervoor zorgt dat er enzymen in het speeksel worden afgegeven die het tandsteen langzaam verweken. Voor meer informatie of welke gebitsverzorging bij u en uw dier past, neem gerust contact op met de praktijk.

Verschijnselen gebitsproblemen

 • rode randjes rond de tanden
 • rood en gezwollen tandvlees
 • stank uit de mond
 • aanslag op de tanden
 • losse tanden en kiezen (losse elementen)
  image1
Er bestaan verschillende soorten voeding die een voordeel kunnen opleveren voor de gezondheid van de ouder wordende hond. U kunt hierbij denken aan een voeding die de gewrichten ondersteunt of een voeding die zorgt voor een lagere belasting van de nieren. Wilt u weten welk type voeding bij uw dier past, vraag hiernaar tijdens de vaccinatie of neem contact op met de praktijk.


Onderzoek

Als uit het klinisch onderzoek naar voren komt dat er meer informatie noodzakelijk is om tot een juiste diagnose en behandeling te komen, biedt DGC De Vallei daarin veel mogelijkheden. Afhankelijk van de klachten en de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek, wordt er met u besproken welke vorm van nadere diagnostiek het meest geschikt is om meer inzicht te krijgen in de problematiek van uw dier.

In sommige gevallen kan een echografisch onderzoek van uw dier noodzakelijk zijn om een juiste diagnose te kunnen stellen. Meestal betreft het een echo van de buik, waarbij we onder andere de nieren, lever, milt, blaas en darmen in beeld kunnen brengen. Een echo kan natuurlijk ook gedaan worden om te kijken of een dier drachtig is. Bij de hond kan dit vanaf 4 weken na de laatste dekking. Tijdens de echo kan een inschatting worden gemaakt van het aantal pups, maar enkel met behulp van een röntgenfoto is het aantal met zekerheid vast te stellen.

Soms is een echo van het hart nodig om meer informatie te verkrijgen. Wanneer we een hartruis hebben gehoord, bijvoorbeeld per toeval tijdens de jaarlijkse vaccinatie, is een echo nodig om vast te stellen waar de ruis door veroorzaakt wordt. Dit kan een lekkende hartklep zijn of bijvoorbeeld een aangeboren hartafwijking. Zeker wanneer een dier onder narcose moet, is voorafgaand een hartecho raadzaam om het risico van de narcose beter in te kunnen schatten.image2

Op onze praktijk hebben we verschillende soorten bloedonderzoek die we kunnen uitvoeren. Zowel bij zieke patiënten of als preventieve check kan bloedonderzoek ons veel informatie opleveren. Een bloedafname is mogelijk op de inloopspreekuren en tijdens afspraken. Afhankelijk van wat we willen weten, kunnen we de bloedwaardes in huis bepalen of het bloed opsturen naar een extern laboratorium.

We kunnen een uitgebreide onderzoek  doen van de rode en witte bloedcellen. Dit geeft ons informatie over een ontstekingsbeeld of over de hoeveelheid en grote van de rode bloedcellen.

Daarnaast kunnen we ook verschillende orgaanfuncties meten in het bloed, door een ophoping van afvalstoffen of verhoogde enzymen door orgaanschade.

Voor sommige specifieke ziektes zijn zogenaamde sneltesten ontwikkeld. Deze reageren op specifieke antilichamen in het bloed. Hiermee testen wij bijvoorbeeld op kattenaids en kattenleukose.

Afhankelijk van de patiënt en de aandoening zullen we met u bespreken welke bloedonderzoeken ons de meeste informatie verschaffen. De dierenarts zal de uitslagen met u bespreken en een behandelplan opstellen.

Wij beschikken over  zeer moderne röntgentechniek. Vanwege de software ontwikkelingen en de digitale röntgen is de beeldkwaliteit fenomenaal!

Voor sommige foto’s adviseren wij uw dier te sederen, daar het soms in een ongemakkelijke positie moet liggen. Als uw dier echt pijn heeft aan een ledemaat, zal het ook niet makkelijk meewerken om de desbetreffende poot in de gewenste positie te houden.

We passen vaak röntgenonderzoek toe bij patiënten die  kreupel zijn. Maar ook voor problemen met de longen of problemen in de buikholte kan een röntgenonderzoek onmisbaar zijn.

Na het nemen van de foto kunnen wij de beeldkwaliteit op verschillende manieren aanpassen, waarbij we al naar gelang onze wensen, meer de nadruk kunnen leggen op de weke delen of het skelet. Zo kunnen we vaak meer informatie uit een foto krijgen dan dat met traditionele röntgenfoto’s mogelijk was.

Wij zijn bevoegd tot het uitvoeren van de specifieke röntgenonderzoeken voor de raad van beheer.

Voor meer informatie over specifieke opnames of algemeen röntgenonderzoek kunt u contact met ons opnemen op 033 2863276.

Wanneer uw dier intensieve zorg nodig heeft of u kunt hem of haar thuis niet de benodigde zorg bieden, hebben wij de mogelijkheid om uw hond of kat op te nemen.  Wij kunnen uw dier bij ons nauwlettend in de gaten houden en zijn behandelplan bijstellen afhankelijk van de actuele toestand van uw dier. In sommige gevallen kunnen wij door uw dier op te nemen meer informatie krijgen over de aandoening en de klachten, en zo tot een diagnose komen.

In sommige gevallen is het nodig om uw hond of kat infuustherapie te geven. Wij beschikken over speciale pompen die de infuushoeveelheid nauwkeurig kunnen toedienen. Ook hebben we speciale pompsystemen om een grote hoeveelheid medicijnvloeistof in de bloedbaan toe te dienen.  Het pootje waarin het infuus is aangebracht, wordt met verband ingepakt om het infuus te beschermen.

In andere gevallen heeft uw dier medicatie nodig die u er thuis met zeer veel moeite of zelfs niet in krijgt. Sommige medicatie kunnen wij  middels injecties toedienen en in andere gevallen  krijgen wij, door onze ervaring, de tabletjes er wel in.

Soms is de zorg en het schoonhouden rondom het dier erg moeilijk voor u als eigenaar op te brengen. Een drukke baan, familieverplichtingen of buitenlandse verplichtingen kunnen allemaal goede redenen zijn, om de zorg en verpleging uit handen te geven en de zorg voor uw dier aan ons over te laten.

Wij zorgen graag voor uw dier. Het verzorgen van zieke dieren en bijdragen aan hun herstel is onze passie. Voor informatie over de mogelijkheden kunt u contact opnemen met de praktijk op 033 2863276

Operatie

Wij opereren bij DGC de Vallei dagelijks. Dit betekent dat onze medewerkers bedreven zijn in de verschillende handelingen en technieken die nodig zijn om de operatie zo veilig en voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Voor bijna alle operaties moet uw hond onder narcose. Hierom vragen wij u om uw hond nuchter te houden. Dit betekent dat hij of zij vanaf 18 uur de avond tevoren niet meer mag eten. De hond mag nog wel drinken. Op de dag van de operatie mag u uw hond tussen 8 en 9 uur bij ons brengen.

Nadat wij de hond onderzocht hebben en de hartslag hebben gecontroleerd, brengen wij uw hond door middel van een injectie onder narcose. De middelen die wij daarvoor gebruiken zijn afhankelijk van de gezondheid en de conditie van uw hond. Als de hond onder narcose is, zullen wij uw hond  intuberen om de luchtwegen vrij te houden. Dit intuberen houdt in dat we via de bek een siliconen slang in de luchtpijp schuiven. Door deze slang krijgt uw hond extra zuurstof toegediend, eventueel in combinatie met narcosegassen.

Vervolgens zullen wij het operatieveld scheren, wassen en desinfecteren om een steriel operatieveld te creëren.  De rest van de hond wordt toegedekt onder steriele doeken, terwijl hij of zij op een warme ondergrond ligt.

Tijdens de operatie wordt via een monitor de  ademhaling en hartslag van uw hond in de gaten gehouden.  Zo kunnen wij de toestand van uw hond goed controleren en de narcosediepte desgewenst aanpassen.

Ne afloop van de operatie maken we het operatiegebied nogmaals schoon en mag de hond weer rustig wakker worden. Pas als hij of zij weer helemaal wakker is, bellen wij u op om het verloop van de operatie te bespreken en aan te geven dat u hem of haar weer kan komen halen. Bij het ophalen krijgt u pijnstillers mee voor enkele dagen en meestal ook een kraagje of shirtje zodat de hond niet aan de wond kan likken.

Tien dagen na de operatie willen wij uw hond graag terugzien voor een controle van de wond en het verwijderen van hechtingen. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Als u nog extra vragen heeft, of over de een specifieke operatie, neemt u dan telefonisch contact op met  onze medewerkers op 033 2863276.

Een veel voorkomende operatie is het castreren of steriliseren van uw hond. Voor deze ingrepen gaan de patiënten onder algehele narcose. Ze krijgen voorafgaande aan de operatie een pijnstiller toegediend. Als ze onder narcose zijn gebracht middels een injectie worden alle honden geïntubeerd om de luchtwegen vrij te houden en extra zuurstof toe te dienen. Ook kunnen wij zo narcosegas toedienen als het gewenste narcose niveau nog niet is bereikt.

Als uw hond een reu is spreken we van  castreren. We verwijderen dan de testikels . Vaak zien we ten gevolge van deze ingreep een verminderde interesse in teefjes, afname van dominant gedrag en een vermindering van voorhuidproblemen.  Deze ingreep verrichten wij vanaf een leeftijd van 6 maanden.

Bij een teef spreken we van steriliseren. Het gezondheidsvoordeel van het steriliseren van de teef is een verminderde kans op melkkliertumoren en geen baarmoederontstekingen meer. Daarnaast wordt de hond dus niet meer loops. Het beste moment voor het steriliseren van een teefje  is 3 maanden na de eerste loopsheid. Bij een sterilisatie verwijderen we alleen de eierstokken. De baarmoeder blijft zonder hormonale invloeden achter als een inactief  dun strengetje.

Het steriliseren kan op de “traditionele” wijze via een snee in de buik. We zoeken dan de eierstokken op via de baarmoeder en brengen deze buiten de buik om ze af te binden en te verwijderen. De hond moet  na de operatie  een week je rustig aan doen om het herstel van de wond te bevorderen.

De eierstokken kunnen ook via een laparoscopische methode verwijderd worden. We maken dan 2 kleinere sneden waardoor  we met een camera en een speciale tang de buik ingaan. De eierstok wordt in de buik losgemaakt door een combinatie van knippen en dichtbranden van de wondranden.  Met de tang halen we vervolgens de eierstokken uit de buik. Met deze methode brengen we minder schade toe in de buik en hebben we kleinere sneden. Voor dit herstel hoeft de hond dan ook geen rust te houden.

De prijs voor de operatieve ingrepen is onder andere afhankelijk van het gewicht van uw hond. Voor meer informatie hierover en voor andere vragen kunt u het beste telefonisch contact met ons opnemen op 033-2863276

Er zijn ontzettend veel huisdieren die last hebben van hun gebit. Bij dieren ouder dan 3 jaar heeft 3 van de 4 dieren een gebitsprobleem. Dit kan variëren van ontstoken tandvlees en tandplaque tot wortelontstekingen en aantasting van de gebitselementen.

Het is soms moeilijk voor een eigenaar om in te schatten of een dier last heeft van het gebit. Vaak eten de dieren zonder zichtbare problemen en valt er niet veel afwijkends op in het gedrag. Een onaangename geur uit de mond en veel schuren met de snuit zijn uitingen waar eigenaren wel mee naar de dierenarts gaan. Daarnaast wordt bij de jaarlijkse gezondheidscontrole uw dier altijd in de mond gekeken door de dierenarts. De conditie van het gebit zal met u besproken worden en indien nodig maken we een behandelplan.

Vaak begint zo’n behandelplan met het grondig reinigen van het gebit. Dit moet onder narcose gebeuren zodat wij ook onder het tandvlees kunnen reinigen.  Als alles schoon is hebben wij goed zicht op alle elementen en checken wij de aansluiting van het tandvlees op de tanden en kiezen.

Als het noodzakelijk is kunnen wij  ernstig aangetaste elementen direct trekken.

Als alles schoon is en alle elementen geïnspecteerd zijn, polijsten wij het gebit om de ontwikkeling van tandplaque en tandsteen in de toekomst te vertragen.

Als we uw dier weer mee naar huis geven, bespreken we met u wat voor voorzorgsmaatregelen u kunt nemen om de nieuwe gebitsproblemen te voorkomen. Hierbij gaat er niets boven tanden poetsen, maar u kunt ook denken aan voer of een toevoeging aan het drinkwater als ondersteuning.

Wij zijn altijd beschikbaar voor de behandeling van spoedgevallen. Soms zal dit betekenen dat uw dier met spoed een operatie moet ondergaan. Dit kan variëren van het hechten van een huidverwonding, tot een buikoperatie om een vreemd voorwerp uit de darmen te verwijderen.

We kunnen op elk gewenst moment een geroutineerd team van medewerkers oproepen om een spoedoperatie zo goed mogelijk te laten verlopen. De meeste spoed patiënten zijn in meer of mindere mate in shock. Dit betekent dat zij ook anders reageren op een narcose. Wij zijn ons daar zeer bewust van en zullen uw dier met alle zorg en aandacht daar zo goed mogelijk bij begeleiden.

Afhankelijk van de ernst van de situatie zal uw hond even bij ons blijven na de operatie totdat hij of zij weer helemaal wakker is en zelfstandig kan lopen. Soms blijven ze enige tijd aan het infuus in de opname om extra zorg en verpleging te krijgen.

Als uw twijfelt over de conditie van uw dier of er is sprake van een spoedsituatie, neemt u dan altijd telefonisch contact met ons op, op 033 2863276. Buiten de reguliere openingstijden wordt u via een bandje doorverbonden met de dienstdoende dierenarts om te overleggen en een afspraak te maken voor een spoedbehandeling op de praktijk.


Openingstijden

Maandag: 08.00 - 18.00
Dinsdag: 08.00 - 20.00
Woensdag: 08.00 - 18.00
Donderdag: 08.00 - 18.00
Vrijdag: 08.00 - 20.00
Zaterdag: 10.30 - 11.00

Consult op afspraak of tijdens inloopspreekuur

Inloopspreekuur

Maandag: 08.00 - 09.30
Dinsdag: 18.30 - 20.00
Woensdag: 08.00 - 09.30
Donderdag: 08.00 - 09.30
Vrijdag: 18.30 - 20.00
Zaterdag: 10.30 - 11.00

Contact

Diergeneeskundig Centrum de Vallei
J.F. Kennedylaan 4
3931 XK Woudenberg
Tel: 033 – 2863276
info@devallei.com

24 uur per dag bereikbaar!

Privacy verklaring