Kat

Alle informatie voor uw Kat

kat-980

kat-problemen

knaag-740

kat-980

kat-980

Draai uw scherm voor uitgebreide informatie


Onderzoek van uw kat kan bij ons plaatsvinden op afspraak of tijdens de inloopspreekuren. Tijdens het consult wordt een volledig onderzoek uitgevoerd om tot een diagnose te komen. Aan de hand van dit onderzoek bespreekt de dierenarts met u het behandelplan of het verdere diagnostische traject.

Indien noodzakelijk kan er ook meteen gebruik worden gemaakt van aanvullende diagnostiek. Wij beschikken over de nieuwste diagnostische apparatuur evenals goed uitgeruste operatiefaciliteiten en uitgebreide opname afdeling. Zo kunnen wij uw dier alle benodigde zorg en verpleging geven die hij of zij nodig heeft.

In onze goed geoutilleerde kliniek zijn alle medewerkers professionals en vooral betrokken bij de zorg voor uw dier. Het team van de Vallei kenmerkt zich door zijn laagdrempeligheid waardoor naast de zorg het persoonlijke contact met patiënt en eigenaar voorop staat.
Aandoeningen – Informatie bibliotheek


 • Plasproblemen

 • Download flyer
 • Braken & diarree

 • Download flyer
 • Wonden

 • Download flyer

 • Ogen

 • Download flyer

 • Oren

 • Download flyer

 • Huid

 • Download flyer

 • Kreupelheid

 • Download flyer


Kittens

Gefeliciteerd met uw nieuw huisgenoot. Een kitten in huis brengt, naast heel veel plezier, vaak ook vragen en zorgen met zich mee. Om u hierbij op weg te helpen, is het kitten programma opgesteld. Zo blijven wij ook na de vaccinatie momenten nauw met elkaar in contact. Elke maand is uw kitten van harte welkom op de praktijk voor een kosteloze check-up en tegelijkertijd kunnen wij al uw vragen beantwoorden.

VOORJAARS ACTIE:

De lente komt eraan, dus laat uw kat niet ongecastreerd naar buiten gaan!

DSC_5244 Het is verstandig om uw kitten en volwassen kat te beschermen tegen ziektes. Wij streven ernaar om een vaccinatie op maat voor uw dier te verzorgen. Daarnaast is een vaccinatie ook gelijk een jaarlijkse gezondheidscontrole van uw dier.
Het chippen van katten is niet verplicht, maar wel verstandig. Wanneer u dier een keer wegloopt of bijvoorbeeld gewond gevonden wordt, kan het chipnummer afgelezen worden door een medewerker van de dierenambulance of de dierenarts. Het inbrengen van de chip gebeurt met behulp van een naald. Deze kleine ingreep kan in principe op elke leeftijd plaatsvinden, vaak wordt dit gelijktijdig met de eerste vaccinatie op 9 weken leeftijd gedaan.

Zorg ervoor dat uw gegevens up to date blijven, u kunt dit zelf controleren via de website www.chipnummer.nl

Bij honden en katten komen vele parasieten voor waaronder de wormen. Deze wormen geven gezondheidsproblemen bij onze huisdieren maar vormen ook een gevaar voor mensen. Hieronder leest u meer over de meest voorkomende wormsoorten bij honden en katten. Voor de behandeling van worminfecties is het van belang u door de dierenarts te laten adviseren. Bij DGC de Vallei zijn de nieuwste ontwormingsmiddelen beschikbaar en u krijgt een goed ontwormadvies van de dierenarts of paraveterinair.
Kittens groeien de eerste periode van hun leven erg hard. Het is belangrijk om de eerste maanden een speciaal kittenvoer aan te bieden. Wanneer er te vroeg voeding voor volwassen katten wordt gegeven, kan dit een goede ontwikkeling van het skelet in de weg staan.

Net als bij volwassen katten is het bij kittens belangrijk om het gewicht in de gaten te houden. Dit is zeker het geval wanneer ze op een half jaar leeftijd gesteriliseerd of gecastreerd worden. Na deze ingreep neemt de energiebehoefte af, waardoor er zelfs op deze jonge leeftijd al risico is op overgewicht. U bent van harte welkom op de praktijk om uw kitten te komen wegen en de groei te laten controleren. Kijkt u hiervoor bij het kopje ‘Kittenprogramma’.

Wij vinden het belangrijk dat uw kitten een goede start kan maken en dat u hierbij ook een goede begeleiding krijgt. Daarom bieden wij u bij DGC de Vallei het kitten programma aan. Dit houdt in dat uw kitten elke maand tot de leeftijd van een half jaar van harte welkom is voor een check-up. Het kitten wordt helemaal nagekeken en gewogen en we kunnen hem direct zijn ontworming geven. Belangrijke aandachtspunten zijn het wisselen van het gebit en de groei.

Aan het kitten programma zijn geen kosten verbonden, enkel de kosten van de ontworming worden in rekening gebracht.

Preventieve Zorg

Onder de preventieve zorg van uw huisdier valt meer dan u in eerste instantie waarschijnlijk denkt; jaarlijks algemeen lichamelijk onderzoek, vaccineren, chippen, ontwormen, ontvlooien, maar ook het steriliseren of castreren van uw hond. Door een goede preventieve gezondheidszorg kunnen gezondheidsproblemen in een vroeg stadium behandeld worden of zelfs helemaal voorkomen worden.
Onder preventieve zorg verstaan wij op de Vallei ook het neutraliseren van uw kat. Dit houdt in dat we uw kat castreren of steriliseren. Zowel bij de kater als poes kan dit vanaf een leeftijd van 6 maanden.

Als uw dier een kater betreft, spreken we van castreren. We verwijderen dan de testikels onder algehele narcose. Vaak zien we ten gevolge van deze ingreep een afname van dominant gedrag en een vermindering van gedragsproblemen als sproeien. Bovendien is het belangrijk dat uw kater buitenshuis niet ongewenst voor nageslacht kan zorgen.

Bij een poes spreken we van steriliseren. Het gezondheidsvoordeel van het steriliseren is een verminderde kans op melkkliertumoren en het weggenomen risico op een baarmoederontsteking. Daarnaast wordt de kat niet meer krols en kan zij niet ineens drachtig thuiskomen. Bij de sterilisatie verwijderen we in principe alleen de eierstokken. Dit gebeurt onder algehele narcose via een kleine snede in de buik. De kat moet na de operatie een week rustig aan doen om het herstel van de wond te bevorderen. Het is belangrijk dat de kat niet aan de hechting kan zitten, hiervoor adviseren wij een kraagje of een Medical Pet Shirt.

Het is verstandig om uw kat jaarlijks te laten vaccineren. Voorafgaand aan het geven van de vaccinatie wordt uw dier nagekeken. Hierbij wordt onder andere gelet op de conditie, de vacht, het gebit en hart/longen.

De ziektes waar tegen gevaccineerd wordt bij katten zijn niesziekte en kattenziekte. Bij kittens moet de vaccinatie een keer herhaald worden om een goede bescherming op te bouwen. Ze dienen op de leeftijd van 9 en 12 weken hun prik te krijgen.

De vaccinatie tegen niesziekte biedt één jaar bescherming, terwijl de vaccinatie tegen kattenziekte 3 jaar bescherming geeft. Hier wordt rekening meegehouden bij de jaarlijkse vaccinatie, zodat uw dier op maat wordt gevaccineerd en een optimale bescherming geniet.

Niesziekte kan door een aantal verschillende bacteriën en virussen worden veroorzaakt, waaronder het herpesvirus en de bacterie Bordetella bronchiseptica. Klachten die bij deze aandoening op de voorgrond treden zijn niezen, neusuitvloeiing en ooguitvloeiing. Koorts, algehele malaise en een slechte eetlust kunnen ook optreden.

Kattenziekte wordt veroorzaakt door het feline parvovirus, welke erg lijkt op het parvovirus zoals we dat kennen bij de hond. De verschijnselen van deze aandoening zijn buikpijn, (bloederige) diarree, braken, koorts en algehele malaise. Met name bij jonge kittens kan een infectie met dit virus snel tot uitdroging en sterfte leiden.

Het chippen van katten is niet verplicht, maar wel erg verstandig. Wanneer u dier een keer wegloopt of bijvoorbeeld gewond gevonden wordt, kan het chipnummer afgelezen worden door een medewerker van de dierenambulance of de dierenarts. Het plaatsen van de chip kan in principe op elke leeftijd gebeuren, vaak wordt dit gelijktijdig met de eerste vaccinatie op 9 weken leeftijd gedaan.

Zorg ervoor dat uw gegevens up to date blijven, u kunt dit zelf controleren via de website www.chipnummer.nl

Wanneer u een vlo ontdekt bij uw dier dan is dit slechts het topje van de ijsberg; in de omgeving van uw huisdier bevinden zich dan veel meer vlooien, maar ook eitjes en larven. Een volwassen vlo zuigt bloed bij de hond of kat en legt eitjes. Eén vlo kan wel 50 eitjes per dag leggen. Deze eitjes kleven niet aan de vacht van het dier, maar vallen op de grond. Na een aantal dagen komt er een larve uit het ei. Na een aantal vervellingen, ontwikkelt het larfje een cocon om zich heen, waaruit na verloop van tijd weer een volwassen vlo komt. Afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de temperatuur, luchtvochtigheid en aanwezigheid van dieren, duurt deze cyclus 3 weken tot 3 maanden.

Zoals voor veel andere dingen geldt, geldt dus zeker voor een vlooienbesmetting dat voorkomen beter is dan genezen. Vlooien geven een hoop jeuk en kunnen een ware plaag vormen. Bovendien zijn vlooien de overbrenger van de lintworm. Ook binnenkatten kunnen besmet raken met vlooien, bijvoorbeeld doordat een eitje wordt meegenomen onder schoeisel.

Er zijn verschillende middelen beschikbaar om uw dier te beschermen tegen vlooien. Er zijn verschillende pipetjes, welke in de nek gedruppeld moeten worden. Deze bieden 4 weken bescherming. Er zijn pipetjes die enkel tegen vlooien beschermen, maar er zijn ook pipetten die breder werkzaam zijn; bijvoorbeeld tegen vlooien, wormen én mijten of tegen vlooien én teken. In plaats van de pipetjes kan ook gekozen worden voor de Seresto band. Dit is een halsbandje welke 7 tot 8 maanden werkzaam is tegen vlooien én teken. Speciaal voor de katten bevat dit bandje een breuklijn, zodat het ook veilig toe te passen is bij buitenkatten.

Voor de bestrijding van vlooien in huis is er op de praktijk een speciale spray verkrijgbaar.

Het is om verschillende redenen belangrijk om volwassen katten elk kwartaal te ontwormen. Ten eerste is een worminfectie niet goed voor de gezondheid van uw dier. Verschijnselen die op kunnen treden zijn onder andere braken, diarree, vermageren en hoesten. Een tweede reden om uw huisdier goed te ontwormen is vanwege de volksgezondheid. Met name kleine kinderen lopen een vrij groot risico op een besmetting door aanraking met wormeieren in de zandbak en in speeltuinen.

Ook wanneer uw kat enkel binnenshuis leeft, kan deze besmet raken met wormen, bijvoorbeeld doordat een eitje wordt meegenomen onder schoeisel.

Ontworming van uw kat kan middels tabletjes, Milbemax, welke tegen alle wormsoorten werkzaam zijn. Er zijn ook pipetjes beschikbaar, Stronghold, welke tegen het merendeel van de wormen werken (niet tegen de lintworm). Wanneer u de voorkeur geeft aan deze pipetjes is het verstandig om in ieder geval eenmaal per jaar een tabletje toe te dienen, zodat ook de lintworm wordt bestreden.

Senioren

Met het ouder worden van uw dier, verandert ook het type zorg dat uw dier nodig heeft. Speciaal voor de senioren bestaat er een seniorenconsult, waarbij op verschillende aandoeningen wordt gecontroleerd middels lichamelijk, urine- en bloedonderzoek. Zo zijn we er op tijd bij, mocht u dier iets onder de leden hebben en kunnen we samen zorgen voor een fijne oude dag.
Wanneer u kat ouder wordt, is het verstandig om jaarlijks bloedonderzoek te laten doen. Ook wanneer uw dier geen klachten heeft, is dit vanaf een jaar of 10 geen overbodige luxe. Bepaalde aandoeningen kunnen zich zodanig ontwikkelen, dat uw dier de eerste fase nog geen klachten hoeft te hebben, terwijl het bloedonderzoek wel al afwijkingen laat zien. Het bloedonderzoek kan gelijktijdig plaatsvinden met de vaccinatie of u kunt hier apart een afspraak voor maken. Bij dit bloedonderzoek wordt er gecontroleerd op nierwaarden, leverwaarden en suikerziekte. Heeft uw dier klachten dan is natuurlijk uitgebreider en gerichter bloedonderzoek mogelijk.
Bij de oudere kat met als klacht slecht eten, zien we regelmatig ernstige gebitsproblemen. Katten met gebitsaandoeningen gaan lang door met eten en zullen pas aangeven dat er iets is, wanneer het probleem vergevorderd is. Daarom is het verstandig om jaarlijks langs te komen met uw dier, bij elke vaccinatie wordt u dier helemaal nagekeken, waarbij er ook advies wordt gegeven over het gebit. Ter preventie van gebitsproblemen is er een aantal mogelijkheden, waaronder een speciale brok. Deze brok is qua grootte zodanig, dat er flink op gekauwd moet worden. Bovendien vangt deze brok het calcium weg, zodat de kans op vorming van tandplak wordt gereduceerd.
Met het ouder worden verandert de voedingsbehoefte van uw kat. De stofwisseling gaat minder efficiënt verlopen en de werking van belangrijke organen zoals hart en nieren kan verminderen, evenals de weerstand. Andere ouderdomsgerelateerde klachten zijn gewrichtsproblemen, verlies van spierweefsel en gedragsveranderingen. Voeding voor de senior (Royal Canin senior consult stage 1 en 2) houdt rekening met deze veranderingen, onder andere door een relatief hoog gehalte aan anti-oxidanten, zodat uw dier op een gezonde wijze een hoge leeftijd kan bereiken.

Onderzoek

In sommige gevallen kan een echografisch onderzoek van uw dier noodzakelijk zijn om een juiste diagnose te kunnen stellen. Meestal betreft het een echo van de buik, waarbij we onder andere de nieren, lever, milt, blaas en darmen in beeld kunnen brengen. Een echo kan natuurlijk ook gedaan worden om te kijken of een dier drachtig is. Tijdens de echo kan een inschatting worden gemaakt van het aantal pups, maar enkel met behulp van een röntgenfoto is het aantal met zekerheid vast te stellen.

Soms is een echo van het hart nodig om meer informatie te verkrijgen. Wanneer we een hartruis hebben gehoord, bijvoorbeeld per toeval tijdens de jaarlijkse vaccinatie, is een echo nodig om vast te stellen waar de ruis door veroorzaakt wordt. Dit kan een lekkende hartklep zijn of bijvoorbeeld een aangeboren hartafwijking. Zeker wanneer een dier onder narcose moet, is voorafgaand een hartecho raadzaam om het risico van de narcose beter in te kunnen schatten.

Op onze praktijk hebben we verschillende soorten bloedonderzoek die we kunnen uitvoeren. Zowel bij zieke patiënten of als preventieve check kan bloedonderzoek ons veel informatie opleveren. Een bloedafname is mogelijk op de inloopspreekuren en tijdens afspraken. Afhankelijk van wat we willen weten, kunnen we de bloedwaardes in huis bepalen of het bloed opsturen naar een extern laboratorium. 

We kunnen een uitgebreide onderzoek  doen van de rode en witte bloedcellen. Dit geeft ons informatie over een ontstekingsbeeld of over de hoeveelheid en grote van de rode bloedcellen.

Daarnaast kunnen we ook verschillende orgaanfuncties meten in het bloed, door een ophoping van afvalstoffen of verhoogde enzymen door orgaanschade.

Voor sommige specifieke ziektes zijn zogenaamde sneltesten ontwikkeld. Deze reageren op specifieke antilichamen in het bloed. Hiermee testen wij bijvoorbeeld op kattenaids en kattenleukose.

Afhankelijk van de patiënt en de aandoening zullen we met u bespreken welke bloedonderzoeken ons de meeste informatie verschaffen. De dierenarts zal de uitslagen met u bespreken en een behandelplan opstellen.

Wij beschikken over  zeer moderne röntgentechniek. Vanwege de software ontwikkelingen en de digitale röntgen is de beeldkwaliteit fenomenaal!

Voor sommige foto’s adviseren wij uw dier te sederen, daar het soms in een ongemakkelijke positie moet liggen. Als uw dier echt pijn heeft aan een ledemaat, zal het ook niet makkelijk meewerken om de desbetreffende poot in de gewenste positie te houden.

We passen vaak röntgenonderzoek toe bij patiënten die  kreupel zijn. Maar ook voor problemen met de longen of problemen in de buikholte kan een röntgenonderzoek onmisbaar zijn.

Na het nemen van de foto kunnen wij de beeldkwaliteit op verschillende manieren aanpassen, waarbij we al naar gelang onze wensen, meer de nadruk kunnen leggen op de weke delen of het skelet. Zo kunnen we vaak meer informatie uit een foto krijgen dan dat met traditionele röntgenfoto’s mogelijk was.

Wij zijn bevoegd tot het uitvoeren van de specifieke röntgenonderzoeken voor de raad van beheer.

Voor meer informatie over specifieke opnames of algemeen röntgenonderzoek kunt u contact met ons opnemen op 033 2863276.

Wanneer uw dier intensieve zorg nodig heeft of u kunt hem of haar thuis niet de benodigde zorg bieden, hebben wij de mogelijkheid om uw hond of kat op te nemen.  Wij kunnen uw dier bij ons nauwlettend in de gaten houden en zijn behandelplan bijstellen afhankelijk van de actuele toestand van uw dier. In sommige gevallen kunnen wij door uw dier op te nemen meer informatie krijgen over de aandoening en de klachten, en zo tot een diagnose komen.

In sommige gevallen is het nodig om uw hond of kat infuustherapie te geven. Wij beschikken over speciale pompen die de infuushoeveelheid nauwkeurig kunnen toedienen. Ook hebben we speciale pompsystemen om een grote hoeveelheid medicijnvloeistof in de bloedbaan toe te dienen.  Het pootje waarin het infuus is aangebracht, wordt met verband ingepakt om het infuus te beschermen.

In andere gevallen heeft uw dier medicatie nodig die u er thuis met zeer veel moeite of zelfs niet in krijgt. Sommige medicatie kunnen wij  middels injecties toedienen en in andere gevallen  krijgen wij, door onze ervaring, de tabletjes er wel in.

Soms is de zorg en het schoonhouden rondom het dier erg moeilijk voor u als eigenaar op te brengen. Een drukke baan, familieverplichtingen of buitenlandse verplichtingen kunnen allemaal goede redenen zijn, om de zorg en verpleging uit handen te geven en de zorg voor uw dier aan ons over te laten.

Wij zorgen graag voor uw dier. Het verzorgen van zieke dieren en bijdragen aan hun herstel is onze passie. Voor informatie over de mogelijkheden kunt u contact opnemen met de praktijk op 033 2863276

Operatie

Bij DGC de Vallei beschikken wij over een vaardig chirurgisch team. Daarnaast hebben wij een volledig uitgeruste operatieruimte met alle benodigde bewakingsapparatuur. De meeste operaties voeren wij zelf uit, in speciale gevallen kunnen wij de hulp inroepen van externe specialisten. Als bij een spoedgeval chirurgisch ingrijpen noodzakelijk is, kunnen wij binnen korte tijd over een volledig operatie team beschikken. Dit geldt 24 uur per dag en 7 dagen in de week.

Katten kunnen vanaf een leeftijd van 6 maanden geholpen worden, dit geldt zowel voor katers als poezen.

Als uw dier een kater betreft, spreken we van castreren. We verwijderen dan de testikels onder algehele narcose. Vaak zien we ten gevolge van deze ingreep een afname van dominant gedrag en een vermindering van gedragsproblemen als sproeien. Bovendien is het belangrijk dat uw kater buitenshuis niet ongewenst voor nageslacht kan zorgen.

Bij een poes spreken we van steriliseren. Het gezondheidsvoordeel van het steriliseren is een verminderde kans op melkkliertumoren en het weggenomen risico op een baarmoederontsteking. Daarnaast wordt de kat niet meer krols en kan zij niet ineens drachtig thuiskomen. Bij de sterilisatie verwijderen we in principe alleen de eierstokken. Dit gebeurt onder algehele narcose via een kleine snede in de buik. De kat moet na de operatie een week rustig aan doen om het herstel van de wond te bevorderen. Het is belangrijk dat de kat niet aan de hechting kan zitten, hiervoor adviseren wij een kraagje of een Medical Pet Shirt.

Er zijn ontzettend veel huisdieren die last hebben van hun gebit. Bij dieren ouder dan 3 jaar heeft 3 van de 4 dieren een gebitsprobleem. Dit kan variëren van ontstoken tandvlees en tandplaque tot wortelontstekingen en aantasting van de gebitselementen.

Het is soms moeilijk voor een eigenaar om in te schatten of een dier last heeft van het gebit. Vaak eten de dieren zonder zichtbare problemen en valt er niet veel afwijkends op in het gedrag. Een onaangename geur uit de mond en veel schuren met de snuit zijn uitingen waar eigenaren wel mee naar de dierenarts gaan. Daarnaast wordt bij de jaarlijkse gezondheidscontrole uw dier altijd in de mond gekeken door de dierenarts. De conditie van het gebit zal met u besproken worden en indien nodig maken we een behandelplan.

Vaak begint zo’n behandelplan met het grondig reinigen van het gebit. Dit moet onder narcose gebeuren zodat wij ook onder het tandvlees kunnen reinigen.  Als alles schoon is hebben wij goed zicht op alle elementen en checken wij de aansluiting van het tandvlees op de tanden en kiezen.

Als het noodzakelijk is kunnen wij  ernstig aangetaste elementen direct trekken.

Als alles schoon is en alle elementen geïnspecteerd zijn, polijsten wij het gebit om de ontwikkeling van tandplaque en tandsteen in de toekomst te vertragen.

Als we uw dier weer mee naar huis geven, bespreken we met u wat voor voorzorgsmaatregelen u kunt nemen om de nieuwe gebitsproblemen te voorkomen. Hierbij gaat er niets boven tanden poetsen, maar u kunt ook denken aan voer of een toevoeging aan het drinkwater als ondersteuning.

Wij zijn altijd beschikbaar voor de behandeling van spoedgevallen. Soms zal dit betekenen dat uw dier met spoed een operatie moet ondergaan. Dit kan variëren van het hechten van een huidverwonding, tot een buikoperatie om bijvoorbeeld een keizersnede uit te voeren.

We kunnen op elk gewenst moment een geroutineerd team van medewerkers oproepen om een spoedoperatie zo goed mogelijk te laten verlopen. De meeste spoed patiënten zijn in meer of mindere mate in shock. Dit betekent dat zij ook anders reageren op een narcose. Wij zijn ons daar zeer bewust van en zullen uw dier met alle zorg en aandacht daar zo goed mogelijk bij begeleiden.

Afhankelijk van de ernst van de situatie zal uw kat even bij ons blijven na de operatie totdat hij of zij weer helemaal wakker is en zelfstandig kan lopen. Soms blijven ze enige tijd aan het infuus in de opname om extra zorg en verpleging te krijgen.

Als uw twijfelt over de conditie van uw dier of er is sprake van een spoedsituatie, neemt u dan altijd telefonisch contact met ons op, op 033 2863276. Buiten de reguliere openingstijden wordt u via een bandje doorverbonden met de dienstdoende dierenarts om te overleggen en een afspraak te maken voor een spoedbehandeling op de praktijk.


Openingstijden

Maandag: 08.00 - 18.00
Dinsdag: 08.00 - 20.00
Woensdag: 08.00 - 18.00
Donderdag: 08.00 - 18.00
Vrijdag: 08.00 - 20.00
Zaterdag: 10.30 - 11.00

Consult op afspraak of tijdens inloopspreekuur

Inloopspreekuur

Maandag: 08.00 - 09.30
Dinsdag: 18.30 - 20.00
Woensdag: 08.00 - 09.30
Donderdag: 08.00 - 09.30
Vrijdag: 18.30 - 20.00
Zaterdag: 10.30 - 11.00

Contact

Diergeneeskundig Centrum de Vallei
J.F. Kennedylaan 4
3931 XK Woudenberg
Tel: 033 – 2863276
info@devallei.com

24 uur per dag bereikbaar!

Privacy verklaring