• Bel ons (spoed 24/7)033 - 286 32 76

De eikenprocessierups

Terug dit voorjaar: de eikenprocessierups

De eikenprocessierups zorgt voor veel overlast bij zowel mens en dier. Ook honden lopen risico bij aanraking met de processierups. De brandharen van deze rups bevatten kleine weerhaakjes en hechten zich aan de huid. Ze kunnen bij inademen bij de snuit, tong of lippen terecht komen. Dit veroorzaakt jeuk en irritatie, en in meer ernstige gevallen ademhalingsproblemen en benauwdheid. Lees hier hoe u de symptomen kunt herkennen en wat u als eigenaar kan doen om uw hond te beschermen.

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups is het jeugdstadium van een nachtvlinder. Zoals de naam al doet vermoeden vinden we deze rupsen met name in eikenbomen. Ze verplaatsen zich door in lange rijen van eik naar eik te gaan. Hier eten ze de bladeren en de schors. Ze vervellen in totaal drie keer voor ze gaan verpoppen. Bij de laatste vervelling krijgen ze donkere brandharen over hun hele lijf. Elke rups heeft honderdduizenden tot zelfs een miljoen brandharen! De brandharen bevatten mierenzuur, wat voor veel irritatie bij mens en dier kan zorgen. Ze zijn niet te zien met het blote oog en kunnen ook na vervellen tot vijf jaar in de omgeving blijven en worden meegevoerd door de wind.

Symptomen

Bij mensen veroorzaken de brandharen van de processierups uitslag in de vorm van kleine, jeukende bultjes. In tegenstelling tot bij mensen ervaren honden zelden huidirritatie door bescherming van hun vacht. Honden verkennen de omgeving met hun neus tijdens het wandelen. Hierdoor is er een verhoogd risico dat ze in contact komen met de eikenprocessierups via hun neus. Dit veroorzaakt (ernstige) problemen in de bek en luchtwegen bij honden.

Wanneer uw hond de volgende symptomen vertoont, is de kans groot dat uw in contact is gekomen met de eikenprocessierups:

  • Roodheid en zwelling van de lippen en slijmvliezen en veel kwijlen. In sommige gevallen ontstaan er blaren.
  • Opzwellen van de tong, waardoor de luchtweg smaller wordt en het slikken moeilijker.
  • Ontstoken ogen.
  • Jeuk en rode kleine bultjes aan (de onderzijde van) de poten.
  • Veel jeuk.
  • Ademhalingsproblemen door een allergische reactie. Dit kan leiden tot benauwdheid.
  • Eventueel diarree en koorts.

Ook katten kunnen last krijgen van de eikenprocessierups. Dit is vaak te zien met tonglaesies (wonden en rode verdikkingen) door het likken van brandharen op de vacht. In de meeste gevallen vallen de klachten mee.

Symptomen bij katten:

  • Moeilijk of niet willen eten.
  • Speekselen.
  • Sloomheid (één of twee dagen).

Wat kun je als eigenaar doen?

Ter bescherming van uw hond is het verstandig uw hond niet vrij rond te laten lopen bij een besmette eikenboom. Er is een grote kans dat er brandharen op de grond liggen, aangezien ze eenvoudig door de wind verplaatst worden. Daarnaast schiet de eikenprocessierups de vervelende brandhaartjes ook af als ze voelen dat er gevaar dreigt.

De brandharen hebben weerhaakjes. Dat wil zeggen dat wrijven en krabben ervoor zorgt dat de haren dieper in de huid en ogen komen te zitten. Goed spoelen met water is daarom de beste methode om van de irriterende haartjes af te komen. Het advies is hierbij om tijdens de wandeling een flesje water mee te nemen. Zo kunt u direct spoelen zodra de slijmvliezen roder lijken te worden en uw hond aan zijn kop gaat schuren. Besteed tijdens het spoelen met name veel aandacht aan de ogen, neus en de bek van uw hond. Draag bij deze klus wel handschoenen om contact met uw eigen huid te vermijden.

U kunt bij de gemeente aangeven dat er eikenprocessierups in de omgeving is gezien. De gemeente pakt dit dan verder op en zal met een bestrijdingsplan komen.

Herkent u één of meerdere symptomen bij uw hond of kat, ga dan direct naar de dierenarts. Voor meer informatie over processierupsen bij dieren kunt u ook contact met ons opnemen.