Diergeneeskundig Centrum de Vallei 033 - 286 32 76

Chirurgische ingrepen

Chirurgische ingrepen

  • Operatie
  • Narcose
  • Castratie

Operatie

Diergeneeskundig Centrum De Vallei heeft volledig ingerichte operatieruimtes. Iedere operatieruimte is voorzien van een gasanesthesiesysteem en automatische operatietafels. Gasanesthesie heeft als voordeel dat het dier goed in de gaten wordt gehouden omdat het dier aan bewakingsapparatuur komt te liggen. Het narcosegas zorgt voor een diepe slaap die goed gecontroleerd kan worden. Naast het anesthesiegas (isofluraan) krijgt het dier ook zuurstof toegediend. Er wordt op een monitor nauwkeurig in de gaten gehouden of het dier goed in- en uit ademt door het meten van het gehalte aan koolstofdioxide wat wordt uitgeademd (capnograaf). Daarnaast worden patiënten afhankelijk van de ingreep aan de hartbewaking gelegd tijdens operaties.

Er zijn 3 operatieruimtes:

  • OK paard
  • OK gezelschapsdieren
  • Tandheelkundige OK

Bij paarden worden alle nutsoperaties (castraties, breuken, etc.), orthopedische operaties, artroscopie van gewrichten, uitgebreide operatieve wondbehandeling en beperkte koliekchirurgie uitgevoerd. Naast onze eigen dierenartsen is op oproep basis Carmen Scheffer, Europees Specialist Chirurgie Paard, verbonden aan DGC De Vallei.

Narcose

Algehele anesthesie paard

Wanneer u uw paard komt brengen voor een operatie, zal de assistente u van informatie voorzien. Paarden hoeven niet te vasten voor de operatie en worden, voorafgaand aan de narcose, door de dierenarts onderzocht. Vervolgens wordt er een katheter in het bloedvat aangebracht, dit is een soort siliconen buisje. Hierdoor kan het anesthesiemiddel makkelijk toegediend worden. Daarnaast dient de katheter ervoor om infuus vloeistoffen toe te dienen tijdens de narcose. Het dier wordt eerst suf gemaakt met een sedatiemiddel om vervolgens ontspannen de inductiebox ingeleid te worden. Hier krijgt het paard de volledige anesthesie dosis om in slaap te vallen. De inductiebox en de ‘recoverybox’ zijn beiden rondom voorzien van kussens zodat het dier zichzelf niet kan beschadigen wanneer het gaat liggen of wanneer het weer wakker wordt. Als het paard onder narcose is gebracht, wordt het paard met een speciale takel op de paardenoperatietafel gelegd. Hier wordt er via de mond een tube (een siliconen buis) in de luchtpijp aangebracht om het paard van zuurstof en narcose gas te voorzien. Tijdens de gehele anesthesie is er een anesthesie assistent aanwezig die de diepte van de anesthesie van het paard nauwkeurig in de gaten houdt. Tijdens de anesthesie krijgen paarden altijd infuus toegediend. Het operatiegebied wordt geschoren en gewassen, waarna de chirurg de ingreep zal uitvoeren. Als de operatie voltooid is, wordt het paard met de takel van de operatietafel in de recovery ruimte geplaatst om weer rustig wakker te worden. Hier wordt de recovery met behulp van een camera nauwkeurig gevolgd. Wanneer het paard begint met overeind te komen, helpt een assistente vanaf een veilige plek bij het opstaan.

Castratie

Het castreren van paarden wordt op onze kliniek enkel op de praktijk gedaan. Hierbij hebben wij gekozen om dit enkel onder algehele narcose te doen. Wij streven er na om onder optimale omstandigheden te werken en het risico op complicaties zo laag mogelijk te houden. Castraties bij het staande paard worden bij ons dan ook niet gedaan.

  • Afhankelijk van de situatie castreren we ‘bedekt’ via de lies. Hierbij worden er twee relatief kleine sneden gemaakt bij het lieskanaal. De testikels worden afgebonden en verwijderd. De wond wordt vervolgens in twee lagen gehecht, waardoor deze geheel gesloten is. Het risico op  infecties en een darm-prolaps is zo minimaal.
  • Klophengsten worden op gelijke wijze gecastreerd, wanneer de bal in het lieskanaal te vinden is. Wanneer deze in de buikholte zit, wordt de ingreep complexer. Voor deze paarden worden we bijgestaan door onze externe specialist, Carmen Scheffer.
  • Een goedkopere optie is het ‘half-bedekt’ castreren. Hierbij wordt het scrotum (de balzak) ingesneden en de testikels vervolgens onderbonden en verwijderd. Er blijft een open wond over, die vervolgens zelf moet genezen.

Voor meer informatie omtrent de bovenstaande opties, prijzen, etc., kunt u contact opnemen met de praktijk.

Terug naar Paarden