Diergeneeskundig Centrum de Vallei 033 - 286 32 76

Voortplanting

Voortplanting

Drachtigheidsbegeleiding merries

Voor de begeleiding van uw merrie en veulen bent u bij de Vallei op het juiste adres. Wij bieden de mogelijkheid om de merrie thuis of aan de kliniek te laten scannen. Ook voor het veulenen bieden we de mogelijkheid de merrie bij ons te plaatsen om optimale omstandigheden te creëren.

In Nederland wordt kunstmatige inseminatie (KI) in de huidige tijd vaker toegepast dan natuurlijk dekken. Ondanks dat KI niet bij ieder stamboek wordt toegestaan, heeft dit vele voordelen. Zowel de hengst als de merrie hoeven niet meer te reizen voor een dekking en voor overdraagbare ziekten en verwondingen zijn de risico’s kleiner. Het juiste moment van dekken is juist dan van groot belang. Wij bieden de paardenfokker onze dienst aan om dit optimaal te begeleiden. Het bepalen van follikelgrootte, juiste inseminatiemoment, insemineren, beoordelen spermakwaliteit, beoordeling en behandeling van mogelijke complicaties zijn onderdelen van het veelomvattende begeleidingspakket wat wij aanbieden. Wij werken met moderne echoapparatuur van Pie Medical Esaote en maken gebruik van een Tringa Linear en de MyLabOne.

Bij de keuze om niet natuurlijk te dekken kan er gebruik gemaakt worden van gekoeld of bevroren sperma. Diepvriessperma heeft een kortere levensduur in de merrie dan vers of gekoeld sperma. Daarom is het belangrijk om bevroren sperma zo kort mogelijk rondom de ovulatie te insemineren. Om de kans op dracht te optimaliseren, wordt de merrie meerdere keren per dag gescand gedurende dag en nacht. Zoals men zich kan voorstellen, is dit bij de paardenhouder aan huis praktisch onmogelijk.  Deze merries kunnen bij ons op de kliniek of op het revalidatiecentrum ‘De Hofstede’ geplaatst worden voor deze begeleiding.

Voor dekkingen met gekoeld sperma wordt er in de meeste gevallen om de 48 uur gescand. Dit kan in veel gevallen aan huis. Uiteraard kunnen deze merries ook bij ons gestald worden voor de begeleiding of kunt u de merrie aan de kliniek aanbieden voor het maken van de echo.

Terug naar Paarden