Diergeneeskundig Centrum de Vallei 033 - 286 32 76

Preventieve zorg

Preventieve zorg

Onder de preventieve zorg van uw huisdier valt meer dan u in eerste instantie waarschijnlijk denkt; jaarlijks algemeen lichamelijk onderzoek, vaccineren, chippen, ontwormen, ontvlooien, maar ook het steriliseren of castreren van uw kat. Door een goede preventieve gezondheidszorg kunnen gezondheidsproblemen in een vroeg stadium behandeld worden of zelfs helemaal voorkomen worden.

  • Castreren / steriliseren
  • Vaccineren
  • Chippen
  • Ontvlooien
  • Ontwormen

Castreren / steriliseren

Onder preventieve zorg verstaan wij op de Vallei ook het neutraliseren van uw kat. Dit houdt in dat we uw kat castreren of steriliseren. Zowel bij de kater als poes kan dit vanaf een leeftijd van zes maanden.

Als uw dier een kater betreft, spreken we van castreren. We verwijderen dan de testikels onder algehele narcose. Vaak zien we ten gevolge van deze ingreep een afname van dominant gedrag en een vermindering van gedragsproblemen als sproeien. Bovendien is het belangrijk dat uw kater buitenshuis niet ongewenst voor nageslacht kan zorgen.

Bij een poes spreken we van steriliseren. Het gezondheidsvoordeel van het steriliseren is een verminderde kans op melkkliertumoren en het weggenomen risico op een baarmoederontsteking. Daarnaast wordt de kat niet meer krols en kan zij niet ineens drachtig thuiskomen. Bij de sterilisatie verwijderen we in principe alleen de eierstokken. Dit gebeurt onder algehele narcose via een kleine snede in de buik. De kat moet na de operatie een week rustig aan doen om het herstel van de wond te bevorderen. Het is belangrijk dat de kat niet aan de hechting kan zitten, hiervoor adviseren wij een kraagje of een Medical Pet Shirt.

Vaccineren

Het is verstandig om uw kat jaarlijks te laten vaccineren. Voorafgaand aan het geven van de vaccinatie wordt uw dier nagekeken. Hierbij wordt onder andere gelet op de conditie, de vacht, het gebit en hart/longen.

De ziektes waar tegen gevaccineerd wordt bij katten zijn niesziekte en kattenziekte. Bij kittens moet de vaccinatie een keer herhaald worden om een goede bescherming op te bouwen. Ze dienen op de leeftijd van negen en twaalf weken hun prik te krijgen.

De vaccinatie tegen niesziekte biedt één jaar bescherming, terwijl de vaccinatie tegen kattenziekte drie jaar bescherming geeft. Hier wordt rekening meegehouden bij de jaarlijkse vaccinatie, zodat uw dier op maat wordt gevaccineerd en een optimale bescherming geniet.

Niesziekte kan door een aantal verschillende bacteriën en virussen worden veroorzaakt, waaronder het herpesvirus en de bacterie Bordetella bronchiseptica. Klachten die bij deze aandoening op de voorgrond treden zijn niezen, neusuitvloeiing en ooguitvloeiing. Koorts, algehele malaise en een slechte eetlust kunnen ook optreden.

Kattenziekte wordt veroorzaakt door het feline parvovirus, welke erg lijkt op het parvovirus zoals we dat kennen bij de hond. De verschijnselen van deze aandoening zijn buikpijn, (bloederige) diarree, braken, koorts en algehele malaise. Met name bij jonge kittens kan een infectie met dit virus snel tot uitdroging en sterfte leiden.

Chippen

Het chippen van katten is niet verplicht, maar wel erg verstandig. Wanneer u dier een keer wegloopt of bijvoorbeeld gewond gevonden wordt, kan het chipnummer afgelezen worden door een medewerker van de dierenambulance of de dierenarts. Het plaatsen van de chip kan in principe op elke leeftijd gebeuren, vaak wordt dit gelijktijdig met de eerste vaccinatie op negen weken leeftijd gedaan.

Zorg ervoor dat uw gegevens up to date blijven, u kunt dit zelf controleren via de website www.chipnummer.nl.

Ontvlooien

Wanneer u een vlo ontdekt bij uw dier dan is dit slechts het topje van de ijsberg; in de omgeving van uw huisdier bevinden zich dan veel meer vlooien, maar ook eitjes en larven. Een volwassen vlo zuigt bloed bij de hond of kat en legt eitjes. Eén vlo kan wel 50 eitjes per dag leggen. Deze eitjes kleven niet aan de vacht van het dier, maar vallen op de grond. Na een aantal dagen komt er een larve uit het ei. Na een aantal vervellingen, ontwikkelt het larfje een cocon om zich heen, waaruit na verloop van tijd weer een volwassen vlo komt. Afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de temperatuur, luchtvochtigheid en aanwezigheid van dieren, duurt deze cyclus drie weken tot drie maanden.

Zoals voor veel andere dingen geldt, geldt dus zeker voor een vlooienbesmetting dat voorkomen beter is dan genezen. Vlooien geven een hoop jeuk en kunnen een ware plaag vormen. Bovendien zijn vlooien de overbrenger van de lintworm. Ook binnenkatten kunnen besmet raken met vlooien, bijvoorbeeld doordat een eitje wordt meegenomen onder schoeisel.

Er zijn verschillende middelen beschikbaar om uw dier te beschermen tegen vlooien. Er zijn verschillende pipetjes, welke in de nek gedruppeld moeten worden. Deze bieden vier weken bescherming. Er zijn pipetjes die enkel tegen vlooien beschermen, maar er zijn ook pipetten die breder werkzaam zijn; bijvoorbeeld tegen vlooien, wormen én mijten of tegen vlooien én teken. In plaats van de pipetjes kan ook gekozen worden voor de Seresto band. Dit is een halsbandje welke zeven tot acht maanden werkzaam is tegen vlooien én teken. Speciaal voor de katten bevat dit bandje een breuklijn, zodat het ook veilig toe te passen is bij buitenkatten.

Voor de bestrijding van vlooien in huis is er op de praktijk een speciale spray verkrijgbaar.

Ontwormen

Het is om verschillende redenen belangrijk om volwassen katten elk kwartaal te ontwormen. Ten eerste is een worminfectie niet goed voor de gezondheid van uw dier. Verschijnselen die op kunnen treden zijn onder andere braken, diarree, vermageren en hoesten. Een tweede reden om uw huisdier goed te ontwormen is vanwege de volksgezondheid. Met name kleine kinderen lopen een vrij groot risico op een besmetting door aanraking met wormeieren in de zandbak en in speeltuinen.

Ook wanneer uw kat enkel binnenshuis leeft, kan deze besmet raken met wormen, bijvoorbeeld doordat een eitje wordt meegenomen onder schoeisel.

Er zijn verschillende middelen om uw kat te ontwormen, we maken graag een ontwormingsplan voor uw kat op maat.

Terug naar Katten